Stor utställning om Ingegerd Råman
Konst | Leva & uppleva | Design
Foto: Ulrika Palmcrantz

Stor utställning om Ingegerd Råman

En ny utställning om Ingegerd Råman invigdes idag på Nationalmuseum Design, inhyst på Kulturhuset i Stockholm. Ingegerd var själv där och presenterade utställningen, som består av ett stort urval ur hennes enorma produktion av bruksföremål i glas och keramik.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2016-06-03

– Allt som står här på borden ligger mig väldigt nära. Jag brukar säga att jag är min första beställare, jag gör bara sånt som jag själv skulle vilja ha.

Det stilrena och enkla har alltid varit hennes signum. Och att allting ska gå att använda. Det är framförallt glas, karaffer, skålar och vaser som fyller borden i den luftiga utställningssalen. Vid varje bord finns en inspelad film där Ingegerd berättar om hur föremålen kom till. Alla besökare får alltså i någon mån ”träffa” Ingegerd och höra hennes personliga berättelser.

Stilren design

-Min design är enkel och strikt, men jag har ändå mitt hjärta i allt jag gör. Jag tycker att den som använder mina saker ska känna att det finns en avsändare.

Just nu är Ingegerd även aktuell med en kollektion som finns på Ikea. Hon är dessutom en av sexton internationella formgivare i det japanska projektet Arita, som visas på Rijksmuseum i Amsterdam. Tillsammans med arkitekt Gert Wingårdh utformar hon också en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall.

Trots att hon gjort så mycket genom åren finns det fortfarande en oro och ibland till och med ett tvivel i henne när hon ska skapa.

-Varje gång jag får ett uppdrag är det samma sak: först blir jag glad och smickrad, sen känner jag att jag inte kommer att klara av det. Och till sist blir det något i alla fall. En gång sa Edna Martin (svensk textilkonstnär, 1908-2003) till mig när jag var nervös för något jag skulle göra, att ”visst är det märkligt att i rena förskräckelsen gör man något”.

Och i den här rena förskräckelsen har alltså Ingegerd Råman skapat en stor samling vackra bruksföremål!

Utställningsfakta

Utställningen Ingegerd Råman visas på Nationalmuseum Design i Kulturhuset från 3 juni till 14 augusti 2016. Därefter visas den på Vandalorum i Värnamo mellan 3 september och 20 november.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2016-06-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas