Bilda vinklubb och testa Chardonnay
Starta vinklubb, Bengt Frithiofsson tipsar om hur du gör Bengt Frithiofsson skriver om vin i Veteranen.
Recept | Bilda vinklubb

Bilda vinklubb och testa Chardonnay

Varför inte bilda en vinklubb? Där kan ni bredda er doft- och smakhorisont och utveckla ert gastronomiska perspektiv i sällskap av goda vänner och världens mest underhållande kulturdryck – vinet!

Publicerad 2013-06-07

Glaset rymmer inte bara vin utan också kulturhistoria, geografi, gastronomi och intressanta personligheter i världens vingårdar!
Jag är er färdledare och jag krånglar inte till det. Vinprovning är både lätt och kul!

Så drar ni igång

Samla fyra, sex eller åtta vänner. Kom överens om ett tema. Vad är ni mest nyfikna på att prova? Bubbel, vitt, rött, rosé? Boxar? Viner som passar säsongens råvaror, olika druvor?
Låt uppdraget att köpa vinerna gå runt i vinklubben. Dela på kostnaden för vinerna och lite tilltugg.
Vi börjar med chardonnay.

Chardonnay på fyra sätt

Chardonnay är en av vinvärldens mest populära vitvinsdruvor. Den är tacksam att odla och ger bra skördar på de flesta breddgrader.
Den kan ge allt från världsberömd bourgogne med hög svansföring till en kalifornisk vaniljpackad ekfatsrostad ”Dolly Parton”-chardonnay, med för mycket av allt.
Andra varianter är en tropisk fruktkorg från Chile och en grönäpplig, mineralfräsch, krispig chablis. Alla gjorda på 100 procent av samma druva!

1. Gamla världen: Mineral och gröna äpplen 
5624 Chablis Domaine de la Boissonneuse. 159 kr. Ekologiskt odlat.
Torr, frisk, smak av gröna äpplen, inslag av mineral (som när det regnat på en torr, dammig sten). Smörig, citrusfrisk avslutning. Passar till fisk och skaldjur, som stekt rödspätta, gräddig musselsoppa.
2. Nya världen: Tropisk fruktkorg
2075 Casillero del Diablo (Djävulens källare). 74 kr. Valle Central, Chile.
Fullpackad fruktkorg med  inslag av persika, ananas, vanilj, ekfat och en frisk citrusavslutning. Passar till sommarbuffé, fisk- och skaldjursgryta eller grillad kyckling.
3. Nya världen: Dolly Parton i brädgården
16632 Bonterra , Kalifornien, USA. 135 kr.
Typisk »Nya-världen-chardonnay« med mycket rostade fat med vaniljtoner, tropisk frukt, smörig, balanserad syra. »Dolly-varning.« Smakrik, fyllig, rund om höfterna. Passar till rejält kryddad fisk- och skaldjurssoppa med saffran eller en kycklinggryta.
4. Gamla världen: Klassisk smak-harmoni
5798 Couvent des Jacobins 2011 Bourgogne. 119 kr.
Klassisk bourgogne med inslag av gula plommon, hasselnötig, ton av brynt smör, rostade fat och frisk citrusavslutning. Producent Louis Jadot. En smakharmoni till stekt sjötunga.

Vad kostar det?

Om 4 delar: cirka 122 kr per person.
Om 6 delar: 82 kr per person.
Om 8 delar: 61 kr per person.
En 75 cl butelj räcker till tio provare som får 7,5 cl vin per person. Skulle vinerna av någon anledning vara slut i din butik, be personalen föreslå ett vin av motsvarande typ.

Text: Bengt Frithofsson

Att tänka på

Glaset
Glasen ska ha stadig fot med ben att hålla i och en vid kupa som gör att du kan känna vinets doft och smak. Håll i benet och inte i kupan när du provar. Handens värme överförs annars till vinet.
Snurra, sniffa, smaka och spotta!

Mängden
Tio personer kan dela på en flaska som innehåller 75 cl. Servera inte mindre än 5 cl, helst 7,5 cl per person. Meningen är inte att du ska dricka upp allt i glaset. Alkoholen kan påverka din koncentration och därmed smakförmågan. Duka med plastmuggar för dem som vill spotta ut mellan vinerna.

Tilltugget
Till chardonnayvinet passar att servera en miniskagentoast, en liten räksallad eller en grossini – italienska pinnbröd på durumvete och ibland med sesamfrön. Rulla tunna skivor parmaskinka runt pinnarna. Snabbt och lätt.
Glöm inte att servera vatten mellan provningarna.

Tips
Det finns färdiga vinprovningsprotokoll att ladda ner från Systembolagets hemsida www.systembolaget.se. Där kan du fylla i vinets utseende, doft och smak.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas