”Jag slänger ingenting”
Cina Risberg. Foto: Ulrika Pousette
Mat | Recept | gott och klimatsmart

”Jag slänger ingenting”

Cina Risberg slänger inte mat som blir över. Inte ens en trött liten ostkant eller en bit torrt bröd. Allt kan bli till en god måltid med lite smarta knep. Både gott och klimatsmart.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-05-21

Under pandemin när allt fler började jobba hemma och också behövde äta lunch hemma startade Cina sin blogg lunchhemma.se. Hon har blivit en mästare på att ta vara på allt som finns hemma och trolla fram goda luncher med det.
– Jag slänger ingenting, jag sparar minsta lilla brödkant, torra grönsaker, små rester av ris och pasta. Med tiden har det här blivit till en inspiration. Ost, bröd och ägg är bra till i princip allt. Man kan binda ihop andra rester med det eller använda det för att fylla ut. Har man en gnutta ris kvar kan man vispa ner ägg och bröd i det och steka så blir det en liten fritters. Grönsaker som blivit lite trötta och mjuka är bara att riva ner också, det blir krispigt och gott. Gammalt bröd kan också bli till kryddiga krutonger.
Men ofta blir ju brödet mögligt om det legat för länge?
– Knepet är att ta ut det ur plastpåsen så att det torkar, ligger det kvar i påsen möglar det. Det handlar ofta om hur man förvarar saker och ting. Salladsblad och örter mår bra av att ligga i en skål med isvatten i kylskåpet, då håller de sig mycket längre. Något som är tåligt är kål och rotsaker, det köper jag mycket av. Även om de blir lite mjuka går de fint att göra något med, de ruttnar sällan.
Har du själv någon favoritlunch?
– Soppa är en favorit. Det är så enkelt att bara ta de grönsaker man har hemma, grovhacka dem, täcka med vatten och lägga i en buljongtärning eller två. Jag brukar ofta stavmixa också. Annars är ugnen en vän, där lagar saker och ting sig själva. Att bara lägga in lite grönsaker eller rester, kanske ringla lite örtolja över och så lagar det till sig själv därinne. Såser piffar ju till det mesta också. Såsernas sås tycker jag är att ta lite pastavatten och blanda i tomatpuré och riven parmesan. Enklare kan det inte bli!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-05-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas