Pintxos
Foto: Linda Prieditis
Recept

Pintxos

Små rätter serverade på bröd som går att variera i det oändliga. Här två enkla favoriter.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-03-18

Pintxos är tapas från Baskien i norra Spanien. Små rätter serverade på bröd med en tandpetare som håller ihop de goda smakerna. Vad du lägger ovanpå går att variera i det oändliga men här är två enkla favoriter.

Tilltugg till 8 personer

18 skivor baguette (cirka 2 cm tjocka)
1 dl olivolja

Variant 1
300 g varmrökt chorizo
1 dl tapenade (olivröra som finns att köpa färdig)

Skär korven i sneda skivor på längden. Ringla lite olivolja över brödskivorna och bred tapenaden ovanpå. Lägg en korvskiva på varje bröd och stick en lång tandpetare igenom allt. Toppa med ett dekorativt blad eller ört.

Variant 2
100 g manchego-ost
1 burk grillad paprika

Kronärtskocksröra
75 g kronärtskocksbottnar
50 g manchego-ost, riven
1/2 citron, saften från
2 msk olivolja
1 dl vitt, gammalt bröd
salt och peppar

1. Mixa alla ingredienser i matberedare eller med en stavmixer till en jämn röra. Det får gärna vara lite bitar kvar.
2. Skär kanterna av osten och skiva den i halv-centimetertjocka skivor.
3. Ringla lite olivolja på bröden och lägg en ostskiva och en bit grillad paprika på varje.
4. Toppa med en sked kronärtskocksröra och stick en lång tandpetare igenom allt.
5. Garnera med en fin ört eller sallatsblad.

Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-03-18
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas