Stor satsning på digitala julkonserter
Advents- och jultidens konsertsatsning inleds med en sing along-konsert från Umeå stadskyrka med sångare från församlingens körer. Inspelningen är gjord innan begränsningen om att samla max åtta personer började gälla. Foto: Matilda Audas Björkholm/Ikon.
Nyheter | JULKONSERTER

Stor satsning på digitala julkonserter

Svenska kyrkan gör sin största satsning på digitala konserter under advent och jul. Det inleds på söndag med en ”sing along”-konsert från Umeå stads kyrka.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-27

Efter den konserten blir det minst ytterligare elva konserter allt från Nederluleå kyrka i norr till Lunds domkyrka i söder.

Antje Jackelén. Foto: Magnus Aronson/Ikon

– Sedan pandemin slog till i våras har Svenska kyrkan arbetat efter mottot ”vi ställer inte in, vi ställer om” – för att kunna ställa upp för varandra. De digitala julkonserterna är ett uttryck för detta. Lyssna själv eller tillsammans med familjen, sjung eller nynna med. Svenska kyrkans församlingar har fantastiska musiker och sångare som förstår att förmedla julens ljus och kärlek, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

 Under advent och jul är det en intensiv konsertverksamhet i Svenska kyrkan och i år när få personer på plats kommer att kunna ta del av musiken och sångerna är det här ett sätt att nå ut till folk.

På söndag, första advent, inleds det alltså med en konsert från Umeå stads kyrka där sångare från församlingens körer sjunger traditionella adventspsalmer och körstycken till orgel och brasskomp.

Tittarna uppmuntras att ha psalmboken framme för att kunna sjunga med.

Du kan se julkonserterna på Svenska kyrkans webbplats samt på Svenska kyrkans Facebook-sida och Svenska kyrkans youtubekanal.

Programmet för digitala julkonserter 2020

Söndag 29 november 18.00 (första advent)
Sjung tillsammans från Umeås stads kyrka
En psalmsångskonsert i pandemitider med våra vanligaste adventspsalmer och några körsånger med sångare från Umeå stads kyrkas körer, Anders Winterstam på orgel och en brassensemble under ledning av dirigent Jonas Östlund.

Fredag 4 december 18.00
Fira advent i Västeråskatedralen
Klassiska adventssånger och psalmer i Västerås domkyrka. Solisterna Elin Skorup och Anna Zander har tillsammans med domkyrkoorganist Johan Hammarström sammanställt en blandning med både duetter och solosånger för adventstid. Allt från folkliga koraler till örhängen ur Händels Messias.

Onsdag 9 december 18.00
Ljus i mörkret, Turinge kyrka
Konsert från Turinge kyrka i Nykvarn. En kvartett ur kören Existens från Turinge-Taxinge församling sjunger välkända julsånger.

Fredag 11 december 18.00
A Soulful Christmas, Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle
Julkonsert med pianisten Anders Widmark, inspelad i Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle.

Söndag 13 december 18.00
Julkonsert vid Lucia från Nederluleå kyrka
En trio sångare framför tillsammans med pianokvartett lucia- och jultidens älskade sånger, både klassiska carols och nyskrivna låtar. Instrumenterat och arrangerat av ledaren, organisten i Nederluleå församling Andreas Söderberg.

Onsdag 16 december 18.00
Frid på jord, Jönköping
Musiker i Jönköpings församling bjuder på vinterpärlor för att lysa upp i en mörk tid. Det blir musik att både njuta till och att sjunga med i för såväl gammal som ung.

Fredag 18 december 18.00
Folkmusik och körlyrik i Järvsö
En julkonsert i gränslandet mellan Hälsinglands folkmusiktradition och den klassiska körlyriken. Vi får höra några av Järvsös främsta folkmusiker tillsammans med sångare ur Järvsö kyrkas vokalensemble.

Lördag 19 december 18.00
Maria – Gudaföderska! Stora kyrkan i Östersund
Konsert inför fjärde advent. I julmusik och Mariahymner utforskar vi Marias Magnificat inför Gud, som upphöjer de små, ringa och svaga. Musik av J Tavener, M Praetorius, C Nielsen med flera. Medverkande: Ingrid Grahn, sopran, Ingrid Löfgren, alt, Lars-Åke Wikström, tenor, Nicklas Strandberg, bas, med flera.

22 december 18.00
Julmusik i Sankt Olof, Falköping
Julmusiken i S:t Olofs kyrka i Falköping är en mångårig tradition i bygden. I år för första gången digital och minsta formatet någonsin sett till deltagare. Medverkar gör S:t Olofs vokalkvartett, Gloria Joyce Burt, harpa, Helena Kahrs, flöjt, Frida Bromander, cello, Erik Nyberg, orgel och piano, Jonas Hagström aftonbön och Annika Lagerquist, dirigent.

24 december 08.00
Vi sjunger in julen i Göteborgs domkyrka
I decennier har göteborgarna fyllt domkyrkan på julaftons morgon för att sjunga in julen tillsammans med goss- och flickkörerna. Årets upplaga är förinspelad med ensembler ur Gustavi Ungdomskör och barn ur goss- och flickkörerna.

24 december 18.00
Julenatt, musikgudstjänst från Charlottenborgskyrkan i Motala
Stråkensemble, kompgrupp och orgel ackompanjerar julsånger och psalmer från olika traditioner. En sångensemble under ledning av Jenny Glans och med musikalisk ledning och arrangemang av Anton Glans. Präst är Petra Regnstrand.

4 januari 18.00
In Dulci Jubilo – Trettondagskonsert i Lunds domkyrka
Som en röd tråd återkommer hymnen In Dulci Jubilo i olika arrangemang och sättningar i kvällens program tillsammans med jul- och trettondagsmusik från 1300-talet till nykomponerad musik av lundatonsättare. Vokalkvartett, harpa och orgel under ledning av domkyrkoorganist Robert Bennesh.

Programmet kan komma kompletteras med fler konserter, följ uppdateringar på Svenska kyrkans webbplats.

Dölj faktaruta
Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas