Begravningar undantas från nya restriktionerna
Nyheter | coronaregler
Foto: Colourbox

Begravningar undantas från nya restriktionerna

På tisdag blir det förbjudet med fler än åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Regeringen gör dock ett undantag för begravningar. ”Detta betyder mycket för många människor och gör det svåra mera mänskligt. Att få ta avsked under värdiga former är ett grundläggande behov, inte minst i en kristid”, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett uttalande på Svenska kyrkans hemsida.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-21

Hon fortsätter:

Samtidigt behövs ett fortsatt gemensamt ansvarstagande för att också begravningar ska vara så smittsäkra som möjligt.

 Det var på en pressträff på fredagen som inrikesminister Mikael Damberg (S) och demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP) fattat beslut om att maxtaket ska sänkas från 50 till åtta personer i ett försök att minska smittspridningen.

 En ändring från det tidigare förslaget i måndags är alltså att begravningar undantas från regeln om åtta personer. Där blir gränsen nu 20.

Regeringen har därmed lyssnat på flera remissinstanser med Svenska kyrkan i spetsen för att undantag ska göras för att fler än åtta ska kunna delta på begravningar utan att bryta mot förbudet.

Det finns mycket starka skäl för det, inte minst på grund av den svåra situationen vi befinner oss i. Det är viktigt att kunna ta ett värdigt avsked av sina anhöriga som avlider, säger Mikael Damberg.

Det nya förslaget börjar alltså gälla på tisdag.

Undantaget innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättningar och motsvarande sammankomster med maximalt 20 deltagare och det är tillämpligt oavsett vilken trosinriktning det är frågan om, säger Amanda Lind.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas