”600 000 villor väntar på att återfå sina barnfamiljer”
Fredrik von Platen, sakkunnig SPF Seniorerna
Boende | Nyheter | Boende

”600 000 villor väntar på att återfå sina barnfamiljer”

Bygg seniorhus så frigörs de villor som behövs för att få ordning på bostadsbristen. Det menar SPF Seniorernas expert Fredrik von Platen.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-06-03

Ungefär hälften av landets hushåll i åldern 65–75 år bor i villa eller radhus. Och det är dags att få dessa att flytta. Det menar Fredrik von Platen som
sakkunnig för boendefrågor inom SPF Seniorerna, och tidigare generaldirektör för Boverket i ett debattinlägg på bostadspolitik.se:

”Endast cirka 20 procent av dessa bostäder är i ett plan eller kan enkelt göras tillgängliga för ett gott liv när vi blir äldre”, skriver han och fortsätter:

”Vårt villaboende har under årtionden omhuldats med stöd i räntebidrag, rotavdrag och låg fastighetsskatt med mera. Det är omvittnat; vi villaseniorer bor billigt på en yta som är dubbelt så stor, per capita, som resten av landets befolkning.”

Han menar att det skulle skapas fler flyttkedjor om kapitalvinster vid försäljning skulle kunna flyttas över till ett köp av bostadsrätter i seniorhus.

”Men sådana hus byggs det inte så många av, om inte något initiativ tas av oss seniorer själva. Och skulle något sådant hus finnas på marknaden, sätter bankerna käppar i hjulet för oss.”

Fredrik von Platen pekar en annan väg om bankernas regelverk hindrar möjligheten att köpa en ny bostad, nämligen att få till stånd byggen av seniorhus i form av hyresrätter.

”Det nya är att staten erbjuder investeringsstöd till byggherren, det enda samhällsstödet som för närvarande finns på bostadsmarknaden.”

”Det finns drygt 600 000 villor och radhus som bara väntar på att återfå sina barnhushåll. Vi seniorer kan bosätta oss i en seniorvänlig bostad som vi kan bo i livet ut.

Fredrik von Platen menar att hela samhället vinner på detta:
”Vi seniorer, kommunernas äldreomsorg, trångbodda barnfamiljer, ungdomar. Flyttkedjan blir till ett rakt rör och bygg- och bostadssektorn får något vettigt att sätta tänderna i.”

Jonas Nordling
Publicerad 2024-06-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas