70-plussare kan börja vaccineras i februari
Nyheter | coronavaccin
Foto: Colourbox

70-plussare kan börja vaccineras i februari

I februari beräknas 70-plussare och andra riskgrupper kunna börja vaccineras mot covid-19. När det gäller de äldre ska det ske enligt principen äldst först.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-29

– Vi är nog inte helt färdiga med fas ett i början på februari. Men man kanske börjar med fas två någon gång den månaden, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner till Svenska Dagbladet.

I söndags började de första personerna i Sverige att vaccineras mot covid-19 och massvaccinationen är indelad i fyra faser.

I den första fasen handlar det om personer på särskilda boenden för äldre och personer som har hemtjänst samt personalen inom den omsorgen och personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst. Närmare 600 000 personer beräknas tillhöra den målgruppen.

Prioriteringarna inte klara

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan vaccinationen utökas till andra fasen i februari om vaccinleveranserna kommer som planerat.

På en pressträff under tisdagen (29/12) preciserar Folkhälsomyndigheten att det handlar om personer över 70 år och personer som får stöd insatser enligt lagen om stöd till vissa funktionshindrade (LSS). Även personal inom hälso- och sjukvård ingår i fas 2.

När det gäller 70-plussarna är rekommendationerna tt vaccineringen ska ske enligt principen äldst först.

– Så fort prioriteringarna är färdiga har regionerna möjlighet att gå ut med information till dem som räknas in i fas två. Det kan handla om kallelser eller att man uppmanar personerna att ta kontakt. Det kan se olika ut i regionerna, säger Emma Spak till Svenska Dagbladet.

Vill sköta prioriteringarna

Sjukvården har erfarenhet från vaccineringen av säsongsinfluensan när det gäller att nå ut till de olika riskgrupperna. Äldre kan också vaccineras när de gör sina ordinarie läkarbesök. Men det finns ändå en oro för att regionerna kan få problem med vaccinationerna och alla prioriteringar som ska göras.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, hoppas att Folkhälsomyndigheten låter regionerna sköta prioriteringarna och att det inte kommer att uppstå några större problem.

– Vi väntar ju oss en mycket större tillgång på vaccin i fas två och det kommer att behövas tålamod. Det kommer att ta en viss tid att genomföra vaccinationen av våra prioriterade grupper, oavsett om vi delar upp det i små bitar i prioriteringsordningen eller inte, säger Magnus Thyberg till Svenska Dagbladet.

I april är det tänkt att personer som inte är i riskgrupp ska börja vaccineras och under första halvåret 2021 ska samtliga personer över 18 år ha erbjudits vaccin.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas