90-åriga Solveig första kvinna i Norden att få utmärkelsen
Solveig Malmkvist Bennerström är fortfarande aktiv även om hon dragit ner på uppdragen. Foto: IK Södra
Nyheter | judo

90-åriga Solveig första kvinna i Norden att få utmärkelsen

90-åriga Solveig Malmkvist Bennerström är den första kvinnan i Norden att få sjunde graden av svart bälte i judo. ”Det är överväldigande”, säger Solveig som fortfarande är aktiv.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-07-31

Solveig Malmkvist Bennerström är en pionjär i ordets rätta bemärkelse. När hon började med judo 1962 var hon den första kvinnan i Sverige att utöva sporten.

– Jag blev våldsamt intresserad! Det kändes som att komma hem. Det passade mig. Jag var ju gammal gymnast så jag var vig, kunde hjula och vågade träna hårt. Men efter första passet var jag tvungen att gå baklänges nedför trapporna för jag hade sådan träningsvärk, säger Solveig Malmkvist Bennerström till Svensk Judo.

I juni blev hon den första kvinnan i Norden att graderas till 7 dan (sjunde graden av svart bälte) och fick vara med i morgonsoffor i tv och andra stora medier.

Själva graderingsceremonin ägde rum i IK Södras lokaler i Skarpnäck i Stockholm.

 Detblev en enorm uppmärksamhet, säger Solveig till Senioren och fortsätter.

 Det var kul, framför allt var det väldigt roligt att mina gamla elever också var med.

Vad är det som är så roligt med judo?

 Det är svårt att förklara men det är ju annorlunda än andra sporter. Det är kulturen, mycket runt omkring. Det finns en sån respekt för sina motståndare, förklarar Solveig.

Hon följde med sin make Lennart den där dagen 1962 och de två var även med och grundade judoklubben IK Södra.

Resten är så att säga historia. Solveig har visat vägen för kvinnor inom judon och brinner för att funktionsnedsatta ska kunna utöva sporten. Bland annat var hon på plats som coach i Paralympics i Seoul 1988 när judo var med på programmet för första gången.

Ann Löf tillsammans med Solveig Malmkvist Bennerström. Foto: IK Södra

Dessutom har hon tränat flera svenska VM- och EM-medaljörer. En av dem är Ann Löf, som vunnit två EM-brons och numera är chefstränare i IK Södra.

 Solveig gör att folk utvecklas både som judoka och som människor. Hon är så duktig på att lära ut och har hållit sig till de viktiga grunderna. Hon tror genuint på folk och tror att de kommer att lyckas. Hennes inställning är att alla kommer att klara det och det överför hon till sina elever. Hon får dem att vilja fortsätta och vilja lyckas, säger Ann Löf till Svensk Judo.

Solveig är fortfarande aktiv även om hon dragit ner på sin egen träning och även rollen som tränare.

Men två gånger i veckan är hon med och hjälper till. På onsdagar i Huddingehallen med en barngrupp med olika funktionsnedsättningar och på torsdagar i Farstahallen med en träning för funktionsnedsatta.

 Hon har fortfarande så bra koll på allt. Nu sitter hon mer på sidan men hon kan fortfarande ibland gå upp på mattan och ge tips om vad borde göra och det är helt rätt och blir så bra, säger Ann Löf till Svensk Judo.

Solveig Malmkvist Bennerström hade givetvis hedersplatsen under graderingsceremonin i juni då det även bjöds på träning och uppvisning.
Jan Hagberg
Publicerad 2023-07-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas