Äldre lurade av vaccinbedragare
Foto: Gettyimages
Nyheter | Brott

Äldre lurade av vaccinbedragare

Se upp med bedragare som ringer och erbjuder vaccinationstider under förutsättning att du lämnar ut koder eller bank-ID.

Jan Arleij
Publicerad 2021-04-20

En man i 80-årsåldern förmåddes i fredags (16/4) att logga in med sitt bank-ID av en okänd person som påstod sig ringa från en vårdcentral för att ordna tid för vaccinering.

Det typiska fallet beskrivs kortfattat på Polisens hemsida.

Men den här gången lyckas inte bedragaren. När samtalet avslutats ringde mannens bank och berättade att den upptäckt en överföring av 100 000 kronor från mannens konto, men att överföringen ännu inte hade genomförts.

En patrull träffade sedan den äldre mannen och en anmälan om försök till bedrägeri kunde tas upp. Händelsen inträffade i Uppsala.

200 000 kronor

Sämre gick det för en 85-årig man i Västerås, som även han utsattes för ett liknande bedrägeri.
Mannen har anmält att han har blivit av med nästan 200 000 kronor.

– Vi har varit i kontakt med banken som säger att situationen har lösts. Om det innebär att alla pengarna stoppats av banken vet jag inte, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

Logga inte in

Bedragarnas taktik har pågått alltsedan vaccineringen mot covid-19 inleddes. De ringer upp äldre och försöker få dem att identifiera sig, betala en avgift för vaccinet eller bekräfta en vaccinationstid genom bankdosa eller bank-id.

Polisen såväl som 1177 Vårdguiden understryker att man aldrig ska logga in med bank-id om någon ringer upp och begär det.

Jan Arleij
Publicerad 2021-04-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas