Bedrägeribrotten mot äldre ökar under pandemin
Foto: Colourbox
Nyheter | bedrägeribrott

Bedrägeribrotten mot äldre ökar under pandemin

Bedrägeribrotten mot äldre har ökat under pandemin. Och i många fall utnyttjar bedragarna just coronan för att försöka lura de äldre.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-23

Man skyr nästan inga medel utan kan hitta på vilken anledning som helst. Det har förekommit att man har angett att anhöriga ligger på sjukhus och att man av den anledningen behöver legitimera sig med e-legitimation. Man försätter ju brottsoffret i en oerhört pressad situation, säger brottsförebyggaren Lotta Mauritzson på Polisens nationella bedrägericentrum till TV4.

Bedrägeribrotten har ökat med nästan tio procent under januari-oktober i år jämfört med samma period förra året. Under den perioden förra året var det 16 273 anmälda brott jämfört med 17 950 i år.

I skånska Klippan rapporterar TV4 att bedragare kontaktat äldre som är isolerade under pandemin och sagt att de kommer från vårdcentralen och velat erbjuda vaccination mot säsongsinfluensan. Allt för att kunna ta sig in i de äldres hem.

I Norrbotten varnar regionen för personer som klätt sig i vårdkläder och knackat på och i Kalmar har man sagt att man ringer från smittspårningsenheten och försökt få ut bankuppgifter.

Senioren har tidigare skrivit om ”Försök inte lura mig” som är ett samarbete för att motverka bedrägerier mot äldre. Det är ett initiativ som Polisen, Brottsofferjouren, SPF Seniorerna, PRO och SKPG Pensionärerna står bakom.

Det har även blivit en programserie i tre avsnitt som finns på UR Play och det är, tyvärr, ett ämne som fortfarande är högaktuellt.

Gör så här när det ringer!

1. Logga aldrig in med bank-id eller bankdosa på annans begäran.

2. Om du blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet. Var oartig – lägg på!

3. Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan – gör det inte – det kan ge bedragaren tillgång till dina konton.

4. Om en obekant ringer och du blir osäker – lägg på!

5. Om en obekant ringer och påstår sig vara en nära släkting och du blir osäker – lägg på luren och ring tillbaka på ett telefonnummer som du har.

6. Om du är osäker på om det är din bank som ringer – lägg på luren och ring tillbaka på ett nummer du vet går till din bank.

7. Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta din bank omgående och gör därefter en polisanmälan.

8. Om du ändå drabbas – ta hjälp och stöd av människor i din närhet.

Dölj faktaruta
Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas