Äldreboenden utan vinstkrav håller högst kvalitet
Foto: Getty Images
Nyheter | Forskning

Äldreboenden utan vinstkrav håller högst kvalitet

Äldreboenden som drivs av icke vinstdrivande organisationer lyckas bäst med kvaliteten. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Jan Arleij
Publicerad 2024-03-04

Lägst kvalitet håller äldreboenden som drivs av börsnoterade bolag och riskkapitalbolag.

– Mitt emellan icke vinstdrivande organisationer och börsnoterade bolag och riskkapitalbolag hamnar äldreboenden som drivs av vinstdrivande privata bolag, säger statsvetaren Rasmus Broms.

Fyra former

Han har tillsammans med två andra statsvetare, Carl Dahlström och Marina Nistotskaya, undersökt hur driftsformen påverkar kvaliteten på icke kommunalt drivna äldreboenden i Sverige.

Forskarna har jämfört fyra olika driftsformer: icke vinstdrivande organisationer och stiftelser, privata bolag, börsnoterade bolag och riskkapitalbolag.

Rasmus Broms.

Man har undersökt personaltäthet, tillgång till sjuksköterskor, personalens utbildningsnivå, nöjdhet och hur väl boendena uppdaterat sina handlingsplaner.

Analyserna baseras på resultat från 2 639 ickekommunala äldreboenden mellan åren 2012 och 2019.

Investerar vinsten

Resultaten visar alltså att icke vinstdrivande organisationer som exempelvis idéburen verksamhet överlag är bäst på äldreomsorg i Sverige.

En förklaring kan vara just att man inte delar ut vinst utan återinvesterar sitt ekonomiska överskott i verksamheten, framhåller forskarna i ett pressmeddelande.

– Här ser vi högst personaltäthet, många sjuksköterskor, den till utbildning sett mest kompetenta omsorgspersonalen och flest nöjda brukare, säger Rasmus Broms.

Riskkapitalbolag

Det finns alltså skillnader också mellan de vinstdrivande vårdföretagen.

Kvaliteten är bättre på äldreboenden som drivs av privata bolag än på boenden som drivs av företag som är börsnoterade eller ägs av riskkapitalbolag, exempelvis när det gäller personaltäthet och utbildningsnivå.

Hur är det då med kvaliteten på kommunalt drivna äldreboenden?

– Även om vi inte har studerat den kommunala verksamheten mer ingående i den här undersökningen så ser vi att kommunala äldreboenden kvalitetsmässigt hamnar mitt emellan de som drivs av icke vinstdrivande organisationer och vinstdrivande privata bolag, säger Rasmus Broms.

Viktigt underlag

Resultaten kan vara av värde när en kommun ska välja inriktning för sina äldreboenden, menar forskarna.

– Våra analyser visar att icke kommunala aktörer kan leverera välfärdstjänster av hög kvalitet men också att det finns betydande variationer. Så visst är detta värt att tänka på när man som kommun ska upphandla driften av ett boende.

Över 2 600 boenden

Studien baseras på data från SCB:s allmänna företagsregister över 2 639 ickekommunala äldreboenden.
Kvalitetsindikatorerna är hämtade från Socialstyrelsens nationella enhets- och brukarundersökningar för särskilt boende för äldre.
Undersökningsperioden omfattar sju år mellan 2012 och 2019.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-03-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas