”Allvarligt att vi är så få seniorer i riksdagen”
Barbro Westerholm. Foto: Sandra Qvist
Nyheter | Präglar frågorna

”Allvarligt att vi är så få seniorer i riksdagen”

Hallå där Barbro Westerholm, riksdagens äldsta ledamot! Grattis till ännu en mandatperiod i riksdagen. Hur känns det?

Publicerad 2014-09-23

– Både bra och sorgligt. Bra att få fyra år till att driva äldrepolitik på, men sorgligt att ha mist partikamrater som ville fortsätta i riksdagen men inte blev återvalda.

Ge ett exempel på vad du tänker jobba extra hårt med?

– Åldersdiskrimineringslagen måste utvecklas så att Diskrimineringsombudsmannen också måste analysera de anmälningar som inte blir rättsfall. Att en dryg fjärdedel av anmälningarna förra året handlade om diskriminerande bemötande är allvarligt. Sedan måste pensionssystemet ändras så att de som vill och kan får rätt att stanna kvar i arbetslivet högre upp i åldrarna.

Du lovade i valrörelsen att satsa på de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna.

– Ja, nu måste åtgärder vidtas för de årsrika människor som har pensioner som ligger under EU:s fattigdomsgräns. Vi måste se om både inkomstsidan och utgiftssidan kan åtgärdas.

Har du ännu fler frågor?

– Ja, listan är lång. Byggandet av trygghetsbostäder måste också öka och det sociala innehållet i vardagen för dem som bor i vård- och omsorgsboenden måste förbättras. Utbildningen av läkare och sjuksköterskor i geriatrik måste ökas. Listan kan göras längre…

Du får inte så många seniorer omkring dig på riksdagsbänken. Nio ledamöter i nya riksdagen är 65 år och äldre. Hur ser du på det utfallet när en fjärdedel av väljarna är 65-plussare?

– Det är allvarligt att vi är så få. Jag ser att politiker och den politik de driver präglas av hur lång erfarenhet de har av livet. Vi har alla i riksdagen varit barn och tonåringar men väldigt få har hunnit bli årsrika.

Kan du ge exempel på vad det har för praktisk betydelse?

– Ja, ett exempel från valrörelsen är när jag deltog i en debatt om dövas och hörselskadades situation och behov. Moderatorn som kan ha varit högst 40 år frågade bara om behoven hos barn, ungdomar och de som finns i arbetslivet. Jag påminde om att största gruppen döva och hörselskadade är över 65 men här blev det ingen debatt.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Barbro Westerholm

Stod på femte plats på Folkpartiets lista i Stockholms kommun och Stockholms län, vilket gav riksdagsplatsen.

Kom trea i Stockholms kommun och fyra i länet om man räknar kryssen. Nådde dock inte fem procent av samtliga röster på Folkpartiet i respektive valkrets, vilket krävs för att bli personvald.

Barbro Westerholm påbörjar nu sin sjunde period i riksdagen. Det blir 20:e året som riksdagsledamot.

1999-2005 var Barbro Westerholm SPFs förbundsordförande.

2012 utsågs hon av Veteranens läsare till Årets Senior.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas