Amelia trollband 1 300 i Älvsjö
Nyheter | Äldreomsorgsdagarna

Amelia trollband 1 300 i Älvsjö

Utbildning och kompetens blir nyckelord i Susanne Rolfner Suvantos kvalitetsutredning för äldreomsorgen som läggs fram den 31 mars. Det beskedet gav hon på Äldreomsorgsdagarna i Älvsjö.

Jan Arleij
Publicerad 2016-10-13

Konkretare än så ville hon inte vara inför de 1 300 i publiken – professionsfolk från hela landet som för 15:e året i rad samlats för att dryfta äldreomsorgens problem och möjligheter på Stockholmsmässan i Älvsjö i Stockholm.

– Men jag kan säga så mycket att vi hoppas kunna lägga fram förslag och åtgärder som löper över fem och tio år, alltså över de politiska mandatperioderna. Vi behöver precis som i exempelvis Norge hitta långsiktiga strategier och åtgärder för att höja kvaliteten i äldreomsorgen.

Mänskliga rättigheter

Mycket i kvalitetsplanen kommer att ta sin utgångspunkt i en betydligt mer individualiserad syn på äldre, ”det handlar ju om tre olika generationer”, och på personalen, ”för vad är egentligen en undersköterska”?

– Vi tänker också i termer av grundläggande mänskliga rättigheter. De finns internationella konventioner när det gäller barn, men ännu inte för äldre. Därför behöver vi lyfta problem kring ålderism, sa Susanne Rolfner Suvanto.

Amelia höll hov

En inspirerande föreläsning om behovet av att se individen bakom det åldrade ansiktet hölls av Amelia Adamo, grundare av M-magasin och nyligen uppmärksammad efter flera debattinlägg om anhörigas utsatthet när äldre inte beviljas plats i särskilt boende och för ett samtal med statsminister Stefan Löfven (S) om äldre och ofrivillig ensamhet.

– När vi för tio år sedan skulle ha bilder till tidningen på äldre kvinnor som inte har brutit lårbenshalsen så fick vi stora problem. Men så är det inte längre, konstaterade Amelia Adamo, som också förklarade varför media ofta beskriver äldreomsorgens negativa sidor.

– Media funkar inte så helt enkelt. Man väljer att sätta ljuset på det man vill förändra eller förbättra.

Kräver mer

Amelia Adamo kallade undersköterskorna i äldreomsorgen för vardagshjältar. Men de kommer att sättas på ytterligare prov när fyrtiotalisterna kommer in i äldreomsorgen och äldrevården.

Hon flaggade för att kommande generationer av äldre i behov av vård och omsorg kommer att bli alltmer krävande.

– Vi är historiens finansiellt starkaste och mest välutbildade kvinnogrupp någonsin. Lyckligaste också, enligt forskare, för vi har inte gett upp trots att vi blivit äldre även om vi har lärt oss att gilla läget.

Dödshjälp

Ändå är ämnet dödshjälp ett stort ämne på Amelia Adamos och hennes väninnors middagar.

– Ja, faktiskt. Samtidigt inser vi att perspektiven förskjuts. Därför är det viktigt att ni sätter er in i de glädjeämnen som finns för oss äldre. Lyckan i att man får en dag till… hör fågeln en gång till, kommer ut i gräset på nytt…

Hälsan och själen

”Hälsan och själen” – båda lika viktiga för att vi ska kunna leva fullt ut hela livet, enligt arrangörens formulering – är årets tema för de två Äldreomsorgsdagarna, som 2016 lockar fler deltagare än någonsin tidigare.

Ett 80-tal utställare finns på plats i utställningshallen. Det handlar om allt från att förebygga fallskador till ny teknik eller bättre matkultur i äldreomsorgen.

Så gott som alla yrkesgrupper inom svensk äldreomsorg finns alltså på plats i Älvsjö.

– Att vi i år har hälsan och själen som tema är för att alla ni här inne och era kollegor har inspirerat oss till just det, berättade Ulrika Beck-.Friis som representerade arrangerande Gothia Fortbildning.

Äldreministern

Sju storföreläsningar och ett tjugotal olika seminarier fyller de två dagarna i Älvsjö.

I morgon fredag inleder äldreminister Åsa Regnér (S).

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

De fyller dagarna

Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen
Susanne Rolfner Suvanto

Våga tala klarspråk om åldrandet
Amelia Adamo

Den blå maten
Niklas Ekstedt
Henrik Ennart

Regeringens mål för äldreomsorgen
Åsa Regnér

Utreda och behandla Alzheimers
Maria Eriksdotter

Rytm och själ i samklang
Ronnie Gardiner

”Jag tror på ett liv före döden”
Mark Levengood

Förutom huvudtalarna innehåller Äldreomsorgsdagarna en rad seminarier inom fem olika teman:
Ledarskap
Vård och rehabilitering
Psykisk hälsa
Teknik som stöd
Social omsorg

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-10-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas