Årets Senior: Fel man att lura
Årets Senior 2023 är Hugh O'Brian Foto: Ulrica Palmcrantz
Nyheter | Årets Senior

Årets Senior: Fel man att lura

Årets Senior är Hugh O’Brian, framröstad av Seniorens läsare. Och han skräder inte orden mot makten: ”Svenskarna är för tålmodiga. Vi förtjänar bättre behandling och ska inte vara rädda för att kräva det.”

Jan Arleij
Publicerad 2024-05-13

Lika skarp i formuleringarna mot överheten är han ödmjuk och noggrann med att 57-ornas skatteseger är ett äkta ”teamwork”.
– Vi var så många som hjälptes åt för att vinna den här fajten, säger en mycket lycklig och stolt vinnare av såväl sakfrågan som av Årets Senior.
Det var i slutet av 2022 som Hugh O´Brian plötsligt insåg att han under 2023 skulle betala mycket mer skatt till följd av ett riksdagsbeslut så sent som i maj 2022.
– Jag upptäckte när jag satt och räknade att just min årskull – utan någon som helst diskussion eller information – gick mot ett år av ren och skär skattediskriminering.
Hugh O´Brian blev extremt upprörd. Han startade genast Facebookgruppen Född -57 som växte snabbt. Sakfrågan lyftes i media och därmed var snöbollen i rullning.
– Jag har bott i Sverige med min fru och familj i 26 år och jag älskar det här landet. Men politikerna är jag oerhört besviken på.
– USA har sina många fel och brister, men där vet man vilken politiker man ska vända sig till med sitt problem. I Sveriges möttes vi av en tystnad och nonchalans när vi påpekade orättvisan och begärde rättning.

Den attityden gav raketbränsle åt kamplusten.
– Jag är övertygad om att politikerna räknade med att vi 57-or inte skulle märka vad som hade beslutats i riksdagen i maj 2022. Och om någon mot förmodan skulle protestera trodde man att det skulle blåsa över snabbt.
Tre faktorer kom att tvinga makten ”att bli åtminstone något ärliga och korrekta”, tror Hugh O’Brian. Först och främst alla 57-or själva förstås som gick ut och demonstrerade.
– Vi blev också för besvärliga tack vare de tusentals mejl med vår ilska och våra krav som vi skickade till politiker och myndigheter. E-post är ett underskattat instrument för att sätta press.
– Stödet från SPF Seniorerna, medias rapportering och inte minst Senioren har också varit avgörande.

3,2 miljarder ska betalas tillbaka till 57-orna i sommar. Men matchen tar inte slut där.
– Vi tänker fortsätta striden om arbetsgivaravgifterna som också tagits ut felaktigt. Det har kostat vår årskull och 57-ornas arbetsgivare uppskattningsvis två miljarder. Här vägrar politikerna fortfarande att ge oss rättvisa.
Är det för att du är amerikan som du törs och orkar bråka så mycket?
– Inte specifikt för att jag är amerikan. Men när någon orättvist stjäl mina pengar, våra pengar, och inte talar om för oss att de gör det är jag inte rädd för att konfrontera dem. Konflikträdd är jag i alla fall inte.
– För många svenskar nöjer sig med att knyta näven i fickan. De har betalat massor av skatt under sin livstid och borde kräva bättre respekt och mer tillbaka, inte minst inom sjukvården.

Jan Arleij
Publicerad 2024-05-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas