Att tänka på det vi helst inte vill
Barbro Olsson Smith driver podden Min död min begravning.
Nyheter | podd

Att tänka på det vi helst inte vill

Barbro Ohlson Smith har startat en ny podd – om begravningar. Det kan låta sorgligt, men det Barbro vill är att vi ska öppna upp och prata mer om och också tänka mer på hur vi vill ta farväl av varandra.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-04-29

Helst vill vi inte tänka på begravningar och slutliga farväl, men Barbro Ohlson Smith tycker att vi borde göra det lite oftare och lite mer.

– Jag är intresserad av själva visionen av en begravning och hur den kan gestalta sig. Speglar begravningen den avlidnes personlighet, känner de anhöriga och övriga begravningsgästerna att det blev en värdig hyllning?, säger Barbro och fortsätter:

– Idén kom till mig när jag varit på ett antal begravningar och fått olika upplevelser av dem. Jag började tänka på hur det blev som det blev, och varför. Som designer har jag alltid en ifrågasättande och analytisk ådra.

Här någonstans kom tanken på att starta en podd om begravningar in. Barbro insåg att det var ett mycket bra sätt att få ta del av andras tankar och upplevelser kring ämnet. Så föddes podden Min död min begravning.

Nya insikter och nya infallsvinklar

– Genom att bjuda in en gäst till varje avsnitt har både jag och mina gäster fått tillgång till nya insikter och nya infallsvinklar. Och det är precis det som är mitt mål med podden, att vi ska prata om och öppna upp för nya tankar kring begravningar. Sedan kanske det ändå landar i att man inte vill planera något alls, det är egentligen inte där kärnan ligger. Det finns inget rätt eller fel, men vi borde/kanske vill vi ändå tänka mer på hur vi vill att ett farväl ska se ut.

Flera olika gäster

Bland gästerna Barbro bjudit in kan nämnas Jenny-Ann Gunnarsson, Sveriges första dödsdoula, artisten Caroline af Ugglas som pratar om när hon förlorade sin pappa, Anna Nachman, begravningsansvarig på Judiska församlingen i Stockholm och Pia Kristoffersson, en borgerlig officiant.

Ämnen som borgerliga begravningar, begravningsblommor, gravstenar, sorgbearbetning, symboler i begravningsannonser, historiska begravningsritualer, minnestundens betydelse…

Min död min begravning, 15 poddavsnitt

Podden finns där poddar finns, som till exempel Acast, Podcaster och Spotify.

Här är en direktlänk till avsnittet med Anna Nachman (#4)

 

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-04-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas