Åtta av tio vårdcentraler saknar geriatriker
Foto: Colourbox
Nyheter | GRANSKNING

Åtta av tio vårdcentraler saknar geriatriker

Flera veckors väntetid till läkare, inga sittplatser i väntrummet och inga geriatriker. Så ser det ut på Stockholms vårdcentraler.

Jan Arleij
Publicerad 2019-11-12

På över hälften av vårdcentralerna i Stockholm dröjer det så länge som två veckor eller mer innan man får träffa den läkare man är listad hos. Det framgår av en ny granskning som seniorer själva genomfört.
– Vårdgarantin talar om att man har rätt till medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal inom tre dagar, säger Ritva Elg, projektledare för granskningen.

Ny rapport

Granskningen finns samlad i rapporten Vårdcentralspatrullen i Stockholms län 2019 som nyligen presenterades i landstingshuset i Stockholm inför en nästan fullsatt åhörarsal.
SPF Seniorerna i Jönköping var våren 2017 först ut med en granskning av hur vårdcentralerna i Jönköpingsregionen egentligen tog emot sina äldre patienter.

Stora variationer

Nu följer SPF Seniorerna i Stockholm efter. Tillsammans med PRO, SKPF Pensionärerna och RPG har 150 medlemmar granskat 130 vårdcentraler runtom i Stockholms län.
Resultaten varierar kraftigt. Medelpoängen av 94 möjliga blev 67,3. Den bästa fick 86 poäng och den sämsta 42.

Saknar geriatriker

Rapporten pekar ut en lång rad brister:
Telefontiden, en timme per dag till sjuksköterska, är för lite om man har många äldre listade på mottagningen.
Endast 13 procent har en geriatriker anställd.
Tolv procent erbjuder inte sina äldre patienter regelbundna och fördjupade läkemedelsgenomgångar.

Inga stolar

Patrullen har också synat den fysiska tillgängligheten. En iakttagelse är att eget väntrum saknas hos 76 procent av vårdcentralerna.
– Avskildhet, sekretess och integritet i receptionen var dåligt på 44 procent av mottagningarna, berättar Ritva Elg. I 32 procent av fallen fanns ingen stol att sitta på medan man skrev in sig och betalade.

”Det är ju sopdåligt”

Pensionärernas granskning är värdefull, menar Susanne Vadström, chef på Vendelsö vårdcentral.
– Vi fick bara 64 poäng, det ju är sopdåligt! Vi kommer att kämpa för att göra det bättre. Vi har 2 000 patienter som är 65 år och äldre så varje liten förbättring vi kan göra har mycket stor betydelse.

Så vilken vårdcentral har då länets bästa äldremottagning? Och vilken är sämst?
– Vi har valt att inte rangordna och hänga ut dem på det sättet, säger Monica Ulfhielm, SPF Seniorernas företrädare i projektgruppen. Vi tror mer på återkoppling till respektive vårdcentral.

Text Jan Arleij

Jan Arleij
Publicerad 2019-11-12
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas