Patrull hyllades på Nationella Patientdagen
Nyheter | Vård | Vård

Patrull hyllades på Nationella Patientdagen

Seniororganisationernas Vårdcentralpatrull i Stockholm nominerades till årets ”Tillsammanspris” på Nationella Patientdagen.

Jan Arleij
Publicerad 2019-12-21

Priset delades ut för första gången i Landstingshuset i Stockholm av arrangerande Patientnämnden i Region Stockholm.

Syftet med såväl priset som Patientdagen är att lyfta fram patientdelaktighet och bidra till erfarenhetsutbyten mellan vårdmedarbetare, patienter, invånare och beslutsfattare.

Synliggöra

Då passade SPF Seniorernas Vårdcentralspatrull, med sin granskning av hur äldre tas emot på länets vårdcentraler, som hand i handske, enligt juryn.

– Med priset vill vi lyfta fram och synliggöra förebilder inom hälso- och sjukvårdsområdet som på allvar gör skillnad och skapar riktig nytta för patienter och vården genom samverkan och samarbete, sa patientnämndens ordförande Marie Ljungberg Schött (M) som också delade ut priset.

Gör skillnad

Bakom Vårdcentralspatrullens granskning står SPF Seniorerna, PRO, SKPF Pensionärerna och RPG.

– Jättekul, att vårt arbete får det här erkännandet, sa en stolt Monica Ulfhielm, ordförande i SPF Seniorernas Stockholmsdistrikt, i samband med prisceremonin.

Monica Ulfhielm.

Motiveringen till att seniorerna nådde finalen lydde så här:

”Denna ”patrull” har tagit initiativ till, gått samman och utfört, brukarrevisioner på 2/3 av regionens samtliga vårdcentraler. De har ställt frågan ”Lever vårdcentralerna upp till de kriterier/krav, som ställs på äldremottagningarna?” I samband med detta har de utbildat 150 pensionärer som parvis har besökt och intervjuat 130 vårdcentralers verksamhetschefer och vårdcentraler. Efter besöket har varje vårdcentral fått en återkoppling/sammanställning av sitt resultat från den genomförda brukarrevisionen. Ett initiativ som på allvar kan göra skillnad för främst äldre patienter på regionens vårdcentraler.”

Imponerade

Konkurrensen var hård. Sex kandidater gick till finalen.

Vann gjorde till slut Ung cancer/minKod med följande motivering: ”Patientnämnden har valt detta bidrag till vinnare då det perfekt illustrerar vad vi såg framför oss när Tillsammanspriset inrättades. Att vården utvecklas och utförs i samverkan med, och på villkor av, den aktuella patientgruppen för att skapa bästa möjliga utfall för individen. ”

– Vi var väldigt imponerade av Vårdcentralspatrullen, men någon måste vinna och just i år blev det Ung cancer/minKod, säger Annette Birnbaum vid Patientnämndens förvaltning till Senioren.

Monica Ulfhielm tycker att rätt kandidat vann:

– Ung cancer med sitt projekt min Kod var mycket värdiga vinnare.

Finalisterna

Ung cancer/min kod – Karolinska Universitetssjukhuset

Patientsäkerhetsrådet, Norra Stockholms psykiatri

”Vårdcentralspatrullen”, Brukarrevision av regionens samtliga pensionärsföreningar: PRO, SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna, RPG

Geriatrikavdelning 20, Södertälje sjukhus

Maria Sundvall, psykiatriker vid bl a Transkulturellt centrum

Flödesgrupp Stab Vårduppdrag och Patientsäkerhet och ledningsgrupp sektionen Maligna hjärntumörer på KS

Prisutdelningen ägde rum den 4 december.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-12-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas