Barbro Westerholm har avlidit
Barbro Westerholm. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Nyheter | minnesord

Barbro Westerholm har avlidit

Vi har nåtts av den tråkiga nyheten att Barbro Westerholm har avlidit. Hon lämnar givetvis ett stort tomrum efter sig. Nedan kan du läsa SPF Seniorernas minnesord om Barbro.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-03-14

Det är med stor sorg vi har mottagit beskedet att vår nära vän och kollega Barbro Westerholm har avlidit på eftermiddagen 13 mars efter en kort tids sjukdom. Våra tankar går först och främst till hennes man Peter och deras fyra barn med familjer.

– Tomrummet efter Barbro kommer aldrig att fyllas. Hon var inte bara en politisk urkraft i svensk debatt under många, många år utan även en förebild för mig och många andra, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

– Jag kommer att sakna Barbro så enormt mycket, säger Peter Sikström, generalsekreterare för SPF Seniorerna. Hon har i många år varit en ledstjärna för alla som vill utveckla vårt land till det bättre. Oavsett om det handlat om årsrika, sjuka eller homosexuella.

Barbro Westerholm föddes den 16 juni 1933 i Stockholm och hade en lång karriär bakom sig som läkare, forskare, ämbetsman och riksdagsledamot. Hon blev medicine doktor och docent vid Karolinska Institutet 1965. Som Socialstyrelsens generaldirektör drev hon 1979 igenom att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom.

Frihet var ett nyckelord för Barbro och hon stred hårt för de frågor hon tyckte var särskilt viktiga. Hon ville att människor skulle få välja själva hur länge de ville arbeta, vem de ville älska, om man som ensamstående vill ha barn och om man vill ha hjälp att avsluta sitt liv om man drabbats av en svår sjukdom.

I totalt 27 år satt hon i riksdagen, 1988–1999 och 2006–2022. Mot slutet var hon riksdagens äldsta ledamot och också den mest aktiva. Inför valet 2022 valde hon att kliva av eftersom hon ville ägna sin tid åt att kämpa mot åldersdiskriminering. Barbro anställdes då som sakkunnig hos SPF Seniorerna, där hon under åren 1999–2005 varit förbundsordförande. Hon blev också framröstad som Årets Senior av tidningen Seniorens läsare vid två tillfällen, 2019 och 2012. Barbro var mycket uppskattad bland såväl förbundsledning som förtroendevalda, medlemmar och kollegor.

År 2021 gav hon ut memoarboken Om att aldrig ge upp. De orden sammanfattar hur Barbro var – hon gav aldrig upp.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-03-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas