Ett sista farväl till Barbro Westerholm
Peter Sikström och Eva Eriksson på plats utanför Engelbrektskyrkan innan begravningen.
Nyheter | begravning

Ett sista farväl till Barbro Westerholm

Barbro Westerholm har förts till sista vilan. På fredagen ägde begravningsgudstjänsten rum i Engelbrektskyrkan på Östermalm i Stockholm. ”Hon lämnar ett stort hål efter sig”, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-04-28
Eva Dahlgren sjöng sin låt ”Filmen om oss” för att hedra Barbro Westerholm. Bilden är tagen när hon repeterade innan ceremonin.

Någon timme innan ceremonin ska börja spricker molnen upp över huvudstaden och solen skiner.

Det stora antalet begravningsgäster som fyller större delen av kyrkan är ännu ett bevis på hur mycket Barbro Westerholm har betytt för så många.

Inte minst för SPF Seniorerna, där hon var förbundsordförande 1999-2005. Hon var även hedersordförande och är den enda person som utsetts till Årets Senior två gånger och 2022 anställdes hon som sakkunnig hos SPF Seniorerna.

SPF Seniorernas generalsekretare Peter Sikström och förbundsordförande Eva Eriksson är givetvis på plats för att ta ett sista farväl.

– Vi begraver i dag inte bara en god vän utan även ett stycke nutidshistoria, säger Peter Sikström.

”Vem ska ta tag i de frågorna nu”

Eva Eriksson fyller i:

– Det finns så mycket att säga om Barbro men hon kommer givetvis att vara oerhört saknad. Min oro och farhåga är: vem kommer att ta upp de frågor hon slogs för, om allas lika värde, vår värdighet. Vem ska ta tag i de frågorna nu?

Eva Eriksson fortsätter:

– Ett väldigt fint minne från riksdagen är när Barbro samlade alla kvinnor från samtliga partier för att ta upp jämställdhetsfrågor, tobaksrökning med mera. Hon hade en stor förmåga att samla människor i svåra frågor och visste exakt hur långt hon kunde gå. Det berodde på hennes kompetens, hon var oerhört kunnig och påläst.

27 år i riksdagen

Barbro Westerholm har bland annat suttit i riksdagen för Liberalerna i sammanlagt 27 år, uppdelat i två perioder. Mest ihågkommen är hon förmodligen för sitt beslut 1979 när som generaldirektör för Socialstyrelsen tog bort sjukdomsstämpeln för homosexuella.

Bland gästerna märks bland andra de tidigare partiledarna för Liberalerna, Bengt Westerberg och Lars Leijonborg, samt den nuvarande Johan Pehrson.

– En dag som denna finns det inga ord för vilket tomrum Barbro lämnar efter sig, säger Peter Sikström.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-04-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas