Enorma hyllningar till Barbro Westerholm
Barbro Westerholm har betytt mycket för så många personer. Foto: Magnus Fröderberg
Personligt | minnesord

Enorma hyllningar till Barbro Westerholm

Beskedet om Barbro Westerholms bortgång har givetvis mötts med sorg och kondoleanser. Och samtidigt med otroligt många hyllningar. Vi har samlat flera av dem nedan.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-03-16

”Tack Barbro. Alla tankar till familjen i denna stund. Tack för allt du gjort för friheten för utsatta människor. Och för alla oss andra. Förr eller senare blir vi alla sköra – och därmed utsatta. Ungefär som när vi föds. Vila i frid efter en enastående liberal livsgärning.”
Liberalernas partiledare Johan Pehrson

Fint att se att se att en politiker respekteras så djupt och brett efter sin död, bortom partigränser. För hennes visioner, kamp, ideal, uthållighet och visdom. Vi behöver många som hon. Framför allt politiker.
Antje Jackelén, tidigare ärkebiskop

”Har nåtts av det tråkiga beskedet att Barbro Westerholm har gått bort. Vi kommer alltid minnas henne för hennes outtröttliga engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter. En gärning som gjort både politiken och världen lite bättre”
Statsminister Ulf Kristersson (M)

”Barbro Westerholm har avlidit. Tack för allt du gjort för att jag – och många andra- har fått vara oss själva och inte en psykisk sjukdom” 
Radioprataren Lotta Bromé

”Barbro Westerholm skrev för alltid in sig i vår historia när hon som chef för Socialstyrelsen tog bort sjukdomsstämpeln för homosexualitet. Sedan dess har hon varit en förkämpe för HBTQ-rättigheter och stått upp för humanism och mänsklighet i en tid då inte alla självklart gjort det. På bilden har vi båda just belönats med varsin heders-Red Ribbon av patientföreningen Hiv-Sverige. Tack för allt, Barbro!”
Författaren Jonas Gardell

”Barbro Westerholm var en stark röst för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Utan hennes gärning hade svensk politik inte varit den samma. Jag kommer minnas henne med värme”
Magdalena Andersson, partiledare Socialdemokraterna

RIP. Finaste o bästa
När jag började med dragshow februari 1979 ned Surprise Sisters i Gävle, då var fortfarande gay och homosexualitet klassad som en klassad sjukdom av Socialstyrelsen. Men några arga gays blockerade trappan på deras kontor i Stockholm.
Barbro Westerholm, som var nytillträdd generaldirektör, kom ner i trappan och tog med sig ockupationsledarna upp i huset för samtal.
Hon tog intryck och kunde den 19 oktober 1979 meddela att Socialstyrelsens diagnosregister inte längre innehöll ”sjukdomen” homosexualitet.
Då var det RFSL som om och om igen hade uppvaktat om, på bara två månader, äntligen fixat.
Sedan har Barbro under sin långa tid inom politiken gjort väldigt väldigt mycket gör många och många saker har hon kämpat för.
Tack för din fantastiska insats!
Modedesignern Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson

”Barbro! Vad hon gjort skillnad för många människor. Det har varit henne förunnat att få utföra en unik livsgärning. Ofta kontroversiell för sin tid. Alltid kämpande för sina idéer, ända in i det sista. Vila i frid”
Liberalernas tidigare partiledare Jan Björklund

”Barbro Westerholm. Vilken människa! Sverige är dig evigt tacksam för allt du gjort och inte minst för att stärka hbtq-rättigheter. Vila i frid”
EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M)

”Det var Barbro Westerholm som gjorde oss psykiskt friska. En sann politisk hjälte har gått ur tiden. Stor respekt för hennes yrkesgärning”
Johan Hilton, kulturchef på Göteborgs-Posten

Barbro Westerholm – satt aldrig i någon regering, men åstadkom under decennier enormt mycket som riksdagsledamot. På enskildas sida mot orättvisor, som andra ofta inte såg eller bara ignorerade. Hon stärkte de mänskliga rättigheterna i Sverige. Vila i frid
Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter

En av Sveriges mest framstående någonsin. Och den kanske bästa liberalen jag mött.
Lars Ohly, tidigare partiledare Vänsterpartiet

Tack för att du gjorde vår värld lite bättre, Barbro.
Richard Herrey (M), politiker och tidigare vinnare av Eurovision

Barbro Westerholm. Med den vänliga och nyfikna blicken. Alltid värdig och samtidigt passionerad politisk kämpe. Tack för din livsgärning och vila i frid.
Margot Wallström (S) politiker och före detta utrikesminister bland annat

”Det är med stor sorg jag tar del av att Barbro Westerholm avlidit. I hela sitt liv har hon gått före. För HBTQ-personers rättigheter, för kvinnors rätt till abort, för äldres villkor. För ett samhälle byggt på socialliberala värderingar. Mina tankar går till hennes anhöriga.”
Muharrem Demirok, partiledare Centerpartiet

”Tomrummet efter Barbro kommer aldrig att fyllas. Hon var inte bara en politisk urkraft i svensk debatt under många, många år utan även en förebild för mig och många andra”
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

Mötet med Council of Administration i AGE Platform Europe (Europas nätverk för äldreorganisationer) den 15 mars inleddes med en tyst minut för Barbro Westerholm. Organisationens ordförande Ebbe Johansen sa bland annat:

– Barbro Westerholm hade en enorm betydelse för AGE Platform Europe. Hon var en av nyckelpersonerna när organisationen grundades 2001. Hon var dess vice ordförande under åren 2002-2007 och medlem av Task Force Healthy Ageing.

– Jag träffade henne för en månad sedan när vi sågs i Stockholm för en paneldiskussion om kampen mot ålderism.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-03-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas