Bluffläkare bakom lås och bom
Nyheter | Brott

Bluffläkare bakom lås och bom

Göteborgs tingsrätt har dömt den man som stått åtalad för ett stort antal fall av grova bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot äldre kvinnor.

Jan Arleij
Publicerad 2018-03-27

Den åtalade mannen döms för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri till fängelse 6 år och 11 månader.

Brotten i åtalet har begåtts mellan januari 2016 och maj 2017, då den misstänkte mannen greps i London. Under den perioden gjordes minst 615 polisanmälningar av fall med samma tillvägagångssätt.

75 kvinnor

Åtalet gällde brott mot 76 äldre personer. 75 av dessa är kvinnor. Mannen fälls nu för alla fall utom fyra.

Åtalspunkterna är grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, eller, i enstaka fall, försök till bedrägeri.

Mannen ringde upp äldre patienter och uppgav sig för att vara deras läkare. Han försökte sedan få dem att köpa en ”ny och mycket dyr medicin”. Intressant i sammanhanget var att han också kände till såväl den äldres diagnos som att hen hade ett inbokat besök på en vårdcentral.

Farit mycket illa

– Det är en hänsynslöshet som är obeskrivlig. Det är väldigt många äldre som farit illa av den här personens agerande, sa Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp, som utreder seriebrottslighet mot äldre, när mannen greps i höstas.

Håkan Carlsson.

Omkring en tredjedel av de drabbade bodde i Stockholmstrakten. De andra var spridda över landet. Flera bodde i Sörmland, Småland eller Göteborgstrakten, men det finns fall även från exempelvis Skåne och Östergötland.

Skadestånd

– Mannen har genomgående förnekat brott men den bevisning som åklagaren har lagt fram visar tydligt att mannen är skyldig, säger rådmannen Robert Eneljung som var rättens ordförande under rättegången.

Enligt domen, som kom på tisdagen (27/3), ska den dömde mannen betala drygt två miljoner kronor i skadestånd till kvinnorna.

Jan Arleij
Publicerad 2018-03-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas