Nyheter | Telefonbedrägeri

Varning för falska ”läkare”

Flera fall där påstådda läkare ringt upp seniorer för att lura dem på pengar utreds av polisen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-27

Seniorer runt om i landet har blivit uppringda av falska läkare som vill få dem att betala dyrt för mediciner som de påstås behöva. Ett exempel är Ulf Bernström i Borgholm, som per telefon fick höra att han skulle betala 15 000 kronor för en ”nödvändig medicin” mot blodpropp, rapporterar SVT Småland.

Och Ulf Bernström är alltså inte den enda. Polisen har fått ta emot anmälningar, både från seniorer som genomskådat bedragarna, men även i fall där bedragarna har lyckats lura till sig pengar.

Pågått länge

– Vi känner väl till det. Det har pågått en tid med den här typen av bedragare som utgett sig för att vara läkare eller annan vårdpersonal, som påstår att man har olika sjukdomar eller något akut som man behöver medicin för, säger Håkan Carlsson, chef för Polisens särskilda grupp som arbetar med seriebrott mot äldre, CIRCA-gruppen, till SVT Småland.

Andra telefonbedrägerier

Falska barnbarn

I början av 2017 ställdes två personer inför rätta för att ha lurat äldre personer på pengar genom att ringa upp dem och påstå att de var deras barnbarn och att de behövde pengar.

Falsk datasupport
En person påstår på engelska att hen ringer från Microsoft och vill hjälpa till med datorproblem. I själva verket vill de komma åt bankinloggningar och andra känsliga uppgifter.

Telefonförsäljare
Visst finns det seriösa telefonförsäljare, men det förekommer att bolag riktar in sig på äldre personer och mer eller mindre pressar dem att teckna avtal de inte vill ha. Andra berättar inte att kunden förbinder sig till ett helt abonnemang då hen tackar ja till en enstaka produkt. Har du kontaktats av en aggressiv eller bedräglig telefonförsäljare kan du anmäla det till Konsumentverket.

Dölj faktaruta

Senioren rapporterade om fall i Dalarna och Stockholm 2016 där man misstänkte att någon hade tillgång till patientbokningar och liknande. Men i de aktuella fallen tror polisen tror inte att det är någon som olovligen tagit sig in i sjukvårdens datorer, utan att de antingen chansar på att du nyligen lämnat blodprov, eller på något sätt tar reda på det under samtalets gång.

Var på din vakt

– Det här är viktigt att alla hjälps åt, att man förmedlar informationen till äldre personer att det går inte till på det här viset i Sverige. Läkaren kommer inte att ringa hem och be om pengar utan du blir kallad till vårdcentralen. Ringer någon som börjar prata pengar så är det en bedragare, det kan man utgå i från, säger Håkan Carlsson till SVT Småland.

”Försök inte lura mig”

SPF Seniorerna genomförde 2016 projektet Försök inte lura mig, i samarbete med Polismyndigheten, PRO och Brottsofferjouren, för att förebygga bedrägerier riktade mot seniorer. Inom projektet tog man fram instruktionsfilmer och ordnade studiecirklar. Studiematerialet finns tillgängligt om du vill ordna en egen studiecirkel. Här kan du läsa mer om projektet och se filmerna.

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas