Boende glödhet fråga bland seniorer på Kungsholmen
Foto: Jan Arleij
Nyheter

Boende glödhet fråga bland seniorer på Kungsholmen

Boende, service och valfrihet för äldre var temat när SPF och PRO ordnade årets seniordag på Kungsholmen i Stockholm.

Publicerad 2014-10-09

– Vi gör det här varje år, och delar på jobbet. I år är det SPFs tur att arrangera och då har vi valt att satsa på de viktiga boendefrågorna, berättar Birgitta Borg, ordförande i SPF St Göran på Kungsholmen och dessutom nyvald förbundsstyrelseledamot för SPF.

Publiken sluter också upp varje år. Omkring 150 seniorer kom för att få veta senaste nytt om äldrefrågorna på Kungsholmen.

– Det är mycket värdefullt att få träffa er så här och höra vad ni önskar och tycker i olika frågor, sa stadsdelsdirektören Ann-Christin Jenvén, som inledde dagen tillsammans med Birgitta Borg. Äldrefrågorna dominerar stort i vår stadsdel.

Om 25 år är vi dubbelt så många 80-åringar i Sverige, konstaterade Birgitta Borg. Frågor om hur vi ska bo blir alltmer angelägna och viktiga att få svar på, både för samhället och för individen, åtminstone när man har passerat 70-strecket.

– Det här ställer stora krav på oss i pensionärsorganisationernas föreningar att ställa krav på ansvariga politiker. En sak som måste fungera bättre är investeringsstödet för att få fram fler trygghetsboenden.

Pär Schön, forskare vid Äldrecentrum, höll med om boendets grundläggande betydelse.

– Vi behöver få en bredare och ärligare debatt om boendefrågorna. Resurserna möter inte behoven, trots att politikerna gärna vill ge den bilden.

Pär Schön redovisade färska rön från forskningsstiftelsen Äldrecentrum, fakta som skakade om. Den genomsnittliga tid man har kvar att leva när man väl har beviljats vård- och omsorgsboende sjunker drastiskt.

Studien bygger på fakta från just Kungsholmens omsorgsboenden. Resultaten visar att var femte person som flyttar in på ett äldreboende avlider redan inom en månad.

– Det här väcker frågor som behöver diskuteras betydligt mycket mer än vad som görs idag. Inte bara resursproblemet utan också frågor om hur vi ska bo i livets slutskede. Kanske måste vi utveckla fler typer av hospiceboenden.

Pär Schön beskrev bilden av hur Sverige är på Europas bottennivå när det gäller antalet sjukhusplatser per invånare, hur 30 000 platser försvunnit i särskilt boende de senaste tio åren och att svårt sjuka äldre bor kvar hemma så länge att överlevnadstiden på institution blir allt kortare.

Han målade också upp myntets framsida av att vi blir allt äldre genom att berätta om Gustaf och Ester som nyligen firade att de varit gifta i 80 år.

– Men det fanns inget namn för den här bröllopsdagen. Begreppen tar slut vid atombröllop efter 75 års äktenskap, sa Pär Schön och drog ner både applåder och skratt.

Seniordagen bjöd också på musikunderhållning, gymnastik i stolsraderna med Friskis & Svettis och kåseri av Sveriges Radio-profilen Carl-Uno Sjöblom.

Lunch, kaffe och möjlighet att besöka utställare var också sedvanliga inslag på seniordagen.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas