Nyheter

– Cancerdrabbade män har också rätt till sex

Hälften av alla prostatacancerpatienter förlorar sin sexuella förmåga till följd av sin cancerbehandling. Ändå ingår inte medicin för erektil dysfunktion i högkostnadsskyddet. Oacceptabelt, hävdar Prostatacancerförbundet.

Publicerad 2013-03-25

De flesta mediciner som rör behandling av prostatacancer finns inbäddade i högkostnadsskyddet.

Men ännu är det alltså inte aktuellt att staten ska stå för potensläkemedel till patienter.

– Sexualitet är en grundpelare för alla människor, män som kvinnor. Oavsett om man är sexuellt aktiv eller inte är förlusten av sin sexualitet ett stort steg mot kroppsligt och mentalt förfall och ett för tidigt åldrande, säger Calle Waller, vice ordförande på Prostatacancerförbundet i ett pressmeddelande.

Kostar mycket
En tablett mot nedsatt sexualitet kostar idag mer än 100 kronor och läkare rekommenderar ett dagligt intag i samband med övrig behandling för att minska biverkningarna. Mannen blir sedan beroende av medicinen för att upprätthålla effekterna av läkemedlet.

– Det betyder att bara de med mycket god ekonomi kan få tillgång till läkemedlet, säger Calle Wallter.

Av de män som i dag lever med sjukdomen har en stor andel råkat ut för biverkningar och behandlingsskador som har förödande effekt på sexuell förmåga, livskvalitet och i många fall livslust, hävdar Prostatacancerförbundet.

Negativ särbehandling
Det finns fler exempel på särbehandling av prostatacancerdrabbade, hävdar förbundet.

Det senaste året har ett par nya läkemedel visat sig kunna bromsa sjukdomen. Fler är på gång. Utsikterna ökar för att allt fler kommer att få leva med sin cancer, inte dö av den, konstaterar Prostatacancerförundet på Aftonbladets debattsida.

– Men här sätter samhället stopp. Läkemedlen är dyra. Det gäller i och för sig alla nya mediciner inom cancerområdet eftersom de är resultatet av många års forskning. Men till det lägger man in i bedömningen av läkemedlets värde, att män med spridd prostatacancer vanligen är i pensionsåldern. Förlängning av livet i den åldern medför ökade samhällskostnader och mer konsumtion än produktion.

– Det bistra beskedet till den prostatacancerdrabbade mannen är: glöm din manlighet och sexualitet, och lev helst inte för länge.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Prostatacancer

10 000 män drabbas varje år av prostatacancer vilket gör det till Sveriges vanligaste cancerform.

Cirka 2 400 avlider varje år i sjukdomen.

Behandling av prostatacancer sker främst genom operation, strålbehandling eller hormonbehandling.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas