Nyheter

De ska bereda väg för längre arbetsliv

Förre KD-ledaren Göran Hägglund och tidigare Metallordföranden Göran Johnsson får i uppdrag att se till att fler arbetar längre.

Jan Arleij
Publicerad 2016-02-08

Det är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) som har utsett de båda till vad hon kallar processledare för pensionsgruppens projekt om ett längre arbetsliv.

Annika Strandhäll leder också den parlamentariska pensionsgruppen, bestående av alla riksdagspartier utom V och SD, som bland annat vill förlänga svenskarnas arbetsliv som ett sätt att upprätthålla pensionsnivåerna.

– Syftet är att komma framåt i frågan om ett längre arbetsliv. De förändringar som krävs för ett längre arbetsliv behöver vara brett förankrade och det där är därför av vikt att processen sker i dialog med parterna, säger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Utvärderas efter sommaren

Samtalen kommer pågå under cirka sex månader för att sedan utvärderas i pensionsgruppen, där beslut sedan fattas om inriktning för det fortsatta arbetet.

– Göran och Göran har båda en bred kompetens som gör att de kommer kunna leda de här samtalen på ett konstruktivt sätt. Det ger samtalen den tyngd som krävs i den här processen, säger Annika Strandhäll.

Arbetar redan mest

Redan idag arbetar svenskarna längre än nästan något annat folk i EU. Men det svenska pensionssystemet, med bland annat bromsfunktionen, orkar ändå inte balansera den stigande medellivslängden.

SPF Seniorerna kräver bland annat att pensionssystemet också måste stärkas finansiellt.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-02-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas