Reinfeldt vill se längre arbetsliv – nu
Vi måste börja jobba längre och gå i pension senare, redan nu. Foto Colourbox
Nyheter | Pensionering

Reinfeldt vill se längre arbetsliv – nu

Statsminister Fredrik Reinfeldt står fast vid sin hårt kritiserade åsikt att svenskar måste arbeta längre upp i åldrarna. – Och det är lika bra att vi börjar nu, för annars kommer vi att tvingas diskutera om vi ska sänka pensionerna eller dra ner på välfärden, säger han.

Publicerad 2012-10-24

Senast Fredrik Reinfeldt uttalade sig i frågan – och nämnde siffran 75 – blev det ett väldigt liv.

”75… va? Ska alla jobba tills man är 75? Är han galen? Folk var upprörda i veckor”, återgav statsministern gensvaret när han under tisdagen deltog i ett seminarium som arrangerades av SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle.

Frågeställningen var hur framtidens arbetsliv måste förändras när befolkningen åldras och fler lämnar än kommer in på arbetsmarknaden.

Fredrik Reinfeldt tog tillfället i akt att utveckla sina tankar. Han menar nyckeln till framtidens välfärdslösningar är att fler än i dag arbetar längre upp i åren. Det som kan hindra en sådan utveckling är enligt statsministern den allmänna bilden av äldre människor och att de ofta dras över en kam.

– Det jag sa var att vi ska ställa om vårt arbetsliv så att de som vill och orkar ska kunna jobba längre, kanske till 75. Men det är som att allt vi säger måste gälla alla lika, trots att vi är oerhört olika. Vi gör kollektiv av enskilda personer och många äldre gör sig själva till kollektiv. De och deras företrädare tycker mycket om att driva tesen att äldre är fattiga och satta på undantag. Dessa föreställningar fastnar vi i, trots att de inte längre stämmer. De flesta äldre har kvar sin styrka och ställer anspråk på att bli respekterade för det.

Statsministern menar att detta är en stor och god förändring, som bör få konsekvenser för var och ens syn på det egna livet. Han påpekar att det är stor skillnad om en 50-årsjubilar tänker att det är dags att så sakteliga avveckla sig från arbetslivet, eller att det är läge för ett rejält andra ryck.

– Många borde ha en ny boom. De är oerhört kapabla och har gott om tid att arbeta när barnen blivit större. Allt börjar och slutar i vår syn på vad det är att vara äldre.

Vad som däremot definitivt bör mönstras ut, tycker Fredrik Reinfeldt, är farhågan att äldre som fortsätter jobba tar plats från yngre.

– Så ser samhället inte ut. Jobb kan bli fler, saker kan läggas till.

Vad gäller den egna framtiden säger sig statsministern vara medveten om att han möjligen inte kommer att ha kvar sin sysselsättning till 75-årsdagen.

– I så fall ska jag fundera på vad jag ska göra i en andra fas av mitt arbetsliv. Men det får komma den dagen.

Sten Arndt

sten.arndt@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas