Öppnar för studielån efter 54
Jobba till 75 nödvändigt enligt Reinfeldt Foto Emilia Öije
Nyheter | Arbetsliv

Öppnar för studielån efter 54

Fler måste kunna byta karriär mitt i livet om vi ska klara att jobba längre. I en intervju flaggar stadsministern för att det kan bli enklare att studera senare i livet.

Publicerad 2012-02-07

Kommande generationer kan vara tvungna att arbeta upp till 75-årsåldern, säger Fredrik Reinfeldt (M) i DN. Men för att så ska kunna ske måste man också räkna med att byta karriär minst en gång under sitt arbetsliv.
– Det är en väldigt viktig utgångspunkt att förstå att 30-åringar inte jobbar med samma saker som 70-åringar, säger han till DN.

 

Svårt få studiemedel

Idag får man inte studielån efter 54, som Veteranen tidigare har skrivit om (se nedan). Detta trots att många redan idag byter karriär på senare år, eller vill starta eget som seniorer.

Även många andra regler motverkar ett längre arbetsliv. Rätten till anställningen upphör till exempel när du fyller 67. Och många ersättningar från försäkringskassan som ska möjliggöra arbete även för funktionsnedsatta försvinner i samband med dagens pensionsålder.

Ett annat stort hinder för människor som vill arbeta länge är arbetsgivarnas syn på att nyanställa äldre. Redan vid 49 års ålder har det visat sig svårt att få vissa tjänster. Reinfeldt menar att en 55-åring som uttalar en avsikt att arbeta i 20 år till blir betydligt mer attraktiv än en som vill börja trappa ner om fem år.

Men även om man lyckas få ett jobb, så ska man sedan också orka med det. Många egenföretagare vill och orkar arbeta länge, men i fysiskt slitsamma yrken är det nog snarare många som ser fram emot att få ta det lugnt (se nedan).

 

Ny karriär i stället för förtidspension

– Vänsterns syn är att när jobbet blir för tungt då blir man förtidspensionär, eller så får man någon annan typ av ersättning. Men jag skulle snarare säga att när jobbet blir för tungt så får jag jobba med något annat. Och vi måste börja svara på frågan: hur ska det gå till? Hur byter vi karriär mitt i livet? Och hur förbättrar vi förutsättningarna att kunna jobba längre upp i åren, och kanske rejält mycket längre upp i åren? säger Fredrik Reinfeldt till DN.

Han vill dock inte ändra förutsättningarna för garantipension.

Hela DN-artikeln kan du läsa här: http://www.dn.se/nyheter/politik/fler-maste-kunna-byta-karriar-mitt-i-livet

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas