”Det kan inte fortsätta så här”
Foto: Colourbox
Nyheter | äldreomsorgen

”Det kan inte fortsätta så här”

Endast tre (!) procent tycker att bemanningen inom äldreomsorgen kommer att vara bra i sommar. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunal har gjort. ”Det är så pass allvarligt att vi kräver att regeringen agerar”, säger ordförande Malin Ragnegård till TT Nyhetsbyrån.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-07-26

Kommunal har gjort en enkät bland de lokala fackliga representanterna hur bemanningen inom äldreomsorgen kommer att se ut i sommar och resultatet är, inte så oväntat, nedslående.

62 procent uppger att bemanningen kommer att vara otillräcklig medan endast tre procent säger att den kommer att vara bra.

Fyra av fem menar att bemanningen kommer att vara likvärdig med den förra året eller sämre. Enbart nio procent uppger att bemanningen kommer att vara bättre än förra året.

”Situationen är katastrofal”

Kommunal vill att äldreministern Anna Tenje (M) gör något åt situationen.

– Situationen för personalen i svensk äldreomsorg är katastrofal. År efter år tvingas personalen springa fortare och jobba snabbare för att täcka upp den akuta personalbristen som blir än värre under sommaren. Regeringen måste skyndsamt tillsätta en kriskommission. Kommunerna klarar uppenbarligen inte av sina kärnuppgifter, säger Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

73 procent uppgav i undersökningen 2022 att tillgången till sommarvikarier under sommarmånaderna var otillräcklig eller till och med katastrofal.

Dålig framförhållning

Årets undersökning visar att 49 procent tycker att det blivit ännu svårare att rekrytera personal än förra året.

Malin Ragnegård menar att en av anledningarna till bristen på sommarpersonal är dålig framförhållning bland kommunerna.

– Man är jämt ute i sista minuten i stället för att tänka långsiktigt och hållbart året om. Att man istället bemannar upp så att det finns marginaler och luft i systemet så att det inte hela tiden är precis på gränsen så att allt faller ihop så fort något händer, säger hon till TT.

Kräver en kriskommission

Men det finns platser där det fungerar bra. Falkenberg har till exempel en långsiktig planering vilket gjort att bemanningen är tillfredsställande.

– Det går om viljan och ambitionerna finns, men tyvärr verkar den inte finnas på allt för många håll, säger Malin Ragnegård till TT och menar att de regionala skillnaderna tydligt visar att äldreomsorgen inte är lika för alla.

Därför kräver Kommunal nu åtgärder från politiskt håll och att regeringen tillsätter en kriskommission.

– Det finns mycket att göra och det går att göra mycket om man bara har viljan och rätt ambitioner. Jag hoppas verkligen att det kommer en förändring, så här kan det inte fortsätta, säger Malin Ragnegård till TT.

Om enkätundersökningen

286 fackliga representanter med insyn i äldreomsorgen i kommunerna, en per kommun, uppmanades mellan 29 maj och 16 juni 2023 via e-post att svara på en webbaserad enkät. Sammanlagt svarade 119 representanter vilket motsvarar 42 procent.
Källa: Kommunal

Dölj faktaruta
Jan Hagberg
Publicerad 2023-07-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas