”Det lönar sig att tänka till i förväg”
Carola Erixon Gyllenmyr.
Nyheter | särkullbarn

”Det lönar sig att tänka till i förväg”

Särkullbarn har samma arvsrätt som gemensamma barn, men med en viktig skillnad. De har rätt att få ut sin del av arvet från sin biologiska förälder direkt.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-05-19

Även om styvföräldern fortfarande lever. Juristen Carola Erixon Gyllenmyr reder ut hur man bäst kan undvika problem.
Man tror inte det ska bli några problem, inga konflikter märks av. Men det är ingen garanti för att inte problem ska uppstå när någon går bort, tyvärr. Det bästa man kan göra, både för sin egen skull och inte minst för de efterlevande, är att tänka igenom saker i förväg och på så sätt försöka undvika att problem och konflikter uppstår.
– Man får aldrig testamentera bort laglotten, men däremot uttrycka en önskan om det i ett testamente, säger Carola Erixon Gyllenmyr på Familjens jurist.
– Man kan skriva att man önskar att barnen ska vänta med att ta ut arvet tills båda makarna gått bort. Det är alltid bättre att skruva åt villkoren lite för hårt eftersom det är lättare att justera åt andra hållet sedan om man vill och är överens. Så man kan exempelvis skriva att om någon vill ha ut sin laglott direkt, trots att det är emot ens vilja, ska denne inte ärva mer vid make/makas frånfälle. Eller att resten av arvet ska doneras till något välgörande ändamål vid den andra makens död. Det innebär att den som vill ha ut sin laglott direkt i så fall inte får mer när den andre maken dör, vilket kan göra att de tänker om.

Sett från särkullbarnets perspektiv kan ett skäl till att man vill ha ut sitt arv direkt vara att man är orolig över vad som händer med arvet när den biologiska föräldern dör.
– För att säkra upp för särkullbarn kan man skriva att man önskar att make/maka ska få bo kvar i bostaden, men om det inte går ska bostaden säljas och arvskifte göras. Då vet särkullbarnen att deras del sitter säkert.
Men det allra första Carola Erixon Gyllenmyr vill rekommendera till alla som har särkullbarn är att göra en beräkning av situationen. Det är inte säkert att det handlar om så mycket pengar som man kan tro att lösa ut ett särkullbarn.
– Om man exempelvis äger en lägenhet sedan lång tid tillbaka som stigit i värde, går det bort en del i vinstskatt. Den räknar man bort, och sedan är laglotten, det ett särkullbarn enligt lag kan kräva, alltså hälften av en arvslott.
Men hon tycker också att det är en klok investering att skriva ett testamente tillsammans med en jurist. Skriver man själv är det lätt att det ändå inte blir som man tänkt sig, det kan ofta uppstå tolkningssvårigheter.

juristens tips

* Skriv ett testamente med en jurist.
* Upprätta ett äktenskapsförord om ni vill att något ska vara enskild egendom. Gåvor mellan makar är inte att rekommendera, det är lättare för efterlevande att ifrågasätta.
* Tänk på att som sambo kan man inte göra några bodelningsanspråk på annat än gemensam bostad och bohag, men som gift ingår allt man äger i giftorättsgodset om inget gjorts till enskild egendom.
* Om din make/maka var änkling/änka när ni gifte er går en del av arvet till den bortgångna makens eller makans barn först. Resten delas i nuvarande bodelning.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-05-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas