”Detta får inte hända igen”
Nyheter | granskning
Eva Eriksson. Foto Margareta Bloom Sandebäck

”Detta får inte hända igen”

”Oacceptabelt. Detta får inte hända igen” SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson kommenterar Ivo:s granskning av regionerna.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-24

Under tisdagen presenterade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, sin granskning (läs mer här) över hur regionerna skötte sjukvården på äldreboenden tidigare under pandemin.

Ivo riktar hård kritik mot alla 21 regioner och skriver att ”ingen av regionerna har tagit det fulla ansvaret för att säkerställa en individuellt behovsanpassad vård och behandling”

En mycket allvarlig kritik riktas från Ivo mot regionerna över det faktum att 16-22 procent av de äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 inte fick en individuell läkarbedömning.

Ivo:s granskning bekräftar tidigare vittnesmål och indikationer som vi har uppmärksammat under året. Det är oacceptabelt att en femtedel av de boende inte fått en individuell medicinsk bedömning och färre än en tiondel fått en fysisk bedömning. Det är dessutom diskriminerande och ett hot mot hälsa och säkerhet att utsättas för gruppbedömning bara för att man råkar bo på en viss adress eller ha en viss ålder, säger Eva Eriksson.

”Staten har ett övergripande ansvar”

SPF Seniorernas ordförande ser fram emot att regionerna skärper sig nu. Senast 15 januari måste de för Ivo kunna visa vad de har gjort och vad de tänker göra för förbättringar.

Det är bra att Ivo nu riktar tydlig kritik mot äldresjukvården och primärvården. Regionerna måste göra kraftiga förändringar både i närtid och långsiktigt för att leva upp till sitt ansvar för äldresjukvården. Arbetet måste ske i nära samarbete med kommunerna. Vi ser fram emot att ta del av den återrapportering som regionerna nu åläggs, säger Eva Eriksson och fortsätter:

Samtidigt bör understrykas att staten har ett övergripande ansvar för vården och omsorgen om äldre. I alla delar krävs förändringar på sikt. På särskilda boenden bor de allra sköraste och sjukaste äldre. De har rätt till en god och jämlik vård. Ivo:s granskning visar att alla äldre inte fick det under vårens pandemi och det smärtar mig djupt. Det får inte hända igen!

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-24
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas