Drömmen som blev verklighet
Johanna Blomberg, Jarl Jönsson och Ingvor Ask tar en kopp kaffe i den gemensamma matsalen/vardagsrummet. Foto: Lisa Wikstrand
Nyheter | bostäder

Drömmen som blev verklighet

Att bo i egen lägenhet men ha möjlighet att umgås och dela gemensamma ytor med andra är drömboendet för många. Speciellt för oss över 65. Och gärna på Österlen. För 18 personer blev det just så. Allt tack vare ett inlägg på Facebook.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-05-15
Tore Wizelius.

Det går inte att missa boendegemenskapen Hambo i Hammenhög. Den gamla Lantmannaskolan tronar som ett minne från fornstora dar med sin gedigna tegelfasad och sitt torn högt över alla andra byggnader i byn.
Här bor 18 personer i 14 lägenheter tack vare sociala medier. Hambo startade nämligen som ett upprop i Facebookgruppen Vi som vill bo kollektivt när vi blir äldre.
– Jag tror att vi är det enda projektet i Facebookgruppen som faktiskt gått i mål, säger Tore Wizelius, sekreterare i Hammenhög Bogemenskap Kooperativa Hyresrättsförening, förkortat Hambo.

Våren 2017 kom Lantmannaskolan i Hammenhög ut till salu. En jättebyggnad med 40 rum och ett rejält restaurangkök som senast varit verksamt som flyktingförläggning. I Facebookgruppen – där man ofta tipsar om hus och ibland hela byar lämpliga för kollektivboende – blev tonen allvarlig. Det här var ett objekt för bra för att inte agera på.
– Problemet med tipsen i Facebookgruppen är ju ofta att innan man hittat de som vill bo ihop, alla har hunnit titta på huset, försäkrat sig om lån och lagt ett bud så är det försent. Det är redan borta, säger Tore.

Tack vare att några i gruppen bodde i närheten, fick en visning och fotograferade flitigt för de andra att se – och att det inte fanns andra intressenter – köptes huset våren 2018.
– Vi var ca 10-15 personer som träffades, kände att vi hade bra personkemi och bildade en förening. För mig var det viktigaste att en kompis som haft som yrke att bygga om fastigheter till studentlägenheter erbjöd sig att vara konsult för projektet. Du måste ha någon som kan sin sak vid din sida för nåt sånt här, säger Tore Wizelius som också klev på som projektledare för hela bygget.

Läs också: Enträget påverkansarbete bakom Eskilstunas nya trygghetsboende

Ursprungspriset var 6 miljoner. Efter diverse turer fick de köpa huset för 4,2 miljoner. Den nystartade föreningen lyckades skrapa ihop köpesumman precis på målsnöret. Det visade sig att banker inte ger lån till ekonomiska föreningar. Släkt, vänner och bekanta ställde upp med privata lån.
– Det var i sista minuten. Bokstavligen. Hade vi inte fått ihop det hade vi förlorat en halv miljon i handpenning.
Nästa steg var en ombyggnation. 40 rum skulle bli 14 lägenheter.
– Det var många möten och som det bestämdes. Men vi ser nu att det borde blivit två lägenheter till. För en rimlig ekonomi, säger Tore.

Hambo är ett landmärke i trakten som är svårt att missa. Foto: Tore Wizelius

Just ekonomin – och framför allt räntan – var och är ett bekymmer. Hambo lyckades till slut få ett lån av en lokal stiftelsedriven bank för ombyggnationerna och ny el, stammar, isolering och allt annat ett hus från 1908 behöver. Sammanlagt 25 miljoner. Ett statligt investeringsbidrag på 7,9 miljoner mildrade bördan. Men det lånet ska omförhandlas i höst. Plus att alla privata lån ska betalas.
I augusti 2021 kunde i alla fall samtliga medlemmar flytta in.
– Det var flyttkartonger överallt. De flesta hade bott större och det var många kartonger och mycket irritation, säger Ingvor Ask som tidigare bott i en närliggande by på Österlen och lockades av möjligheten att ingå i en större gemenskap i Hambo.

Läs också: Föreningen i SPF Seniorerna byggde boende efter eget önskemål

Ana Mohager hade en ännu kortare flyttsträcka. Hon bodde bara ett par minuter bort från Lantmannaskolan. Även hon tilltalades av att ingå i ett sammanhang.
–De flesta här sökte en gemenskap. Att inte sitta ensam om man inte vill det. Men är man solitär så får man vara det. Det finns en frihet här att gå in och ut ur det sociala, säger hon.
Har det blivit som de hoppades?
– Jag hade nog trott på mer samarbete. Och jag kan sakna de morgonträffar vi hade förut då vi drack kaffe ihop efter Sofias gympa. Det saknar jag väldigt mycket. Vi är nog mer i lägenheterna nu. Samtidigt blir jag meddragen på fler spontana utflykter nu än förut, säger Ingvor Ask.

Robin Cheesman och Rolf Holmberg planerar kyckling med rom till kvällens matlag. Foto: Lisa Wikstrand

De är båda ense om att stormarna från inflyttningen har lagt sig.
–Vi kunde ryka ihop. Två personer flyttade. De trivdes inte. Men det känns inte som att det är några skav nu. Alla tycks tycka om varandra, säger Ana Mohager och övriga nickar instämmande.
För Hambos styrelseordförande Johanna Blomberg är det verkligen gemenskapen som står i centrum. Eller som hon själv uttrycker det: ”Att man vill något med en relation”.

Läs också: Experten: Ta chansen och flytta i tid

Johanna har den minsta lägenheten i huset, på 28 kvadratmeter, som hon även delar med en boende som bor mesta delen av tiden i Göteborg. Ibland bor de båda i lägenheten samtidigt. Men alla helger bor Johanna med sin man sedan 30 år i Malmö.
–Han vill inte flytta hit. Vi har helt olika behov. Jag mår bra av kollektivet och gillar att fixa. Jag har sett det på nära håll, mina föräldrar flyttade in på kollektivet Färdknäppen i Stockholm, och jag har längtat efter det, säger hon.

Susann Hernaeus visar olika sorters glasyr i keramikverkstaden. Foto: Lisa Wikstrand

Även om lägenheterna är alldeles nya och smakfullt inredda finns det en del att fixa på de stora gemensamma ytorna. Här delar alla ett vardagsrum/matsal, hobbyrum, ett tv-rum, snickeriverkstad och en rejäl trädgård. Det är inga stora åtgärder som behövs. Mest att spackla över gamla plugghål och måla. Och ta itu med trädgården.
– Ibland kan jag bli sugen på att spackla, säger Johanna Blomberg.
– Och då fick vi andra lätt dåligt samvete, fyller de andra i.
– Men jag trivs med att fixa och det är inget som någon ska ha dåligt samvete för. Vi går in med vad vi förmår, svarar Johanna.
Åldern på hyresgästerna varierar just nu mellan 86 och 69 år. Det finns en blodtrycksmätare och en hjärtstartare i huset. Varje tisdag och lördag är det gemensam middag på kvällen som de boende står för enligt ett rullande schema. Middagen kostar 50 kr. När vi tittar in i Robin Cheesemans vackert inredda och minimalistiska lägenhet håller han och Rolf Holmgren på att planera ”Berusad kyckling”. På frigående kyckling. Viktigt för några av grannarna.
För att kunna få in regelbundna intäkter har Hambo köpt in keramikugnar och startat keramikkurser. Man har även sålt av fem tomter från den stora trädgården, framför och bakom huset. Den försäljningen skedde under 2022 när man tyvärr inte fick så bra betalt som man hade hoppats på. Men sedan januari i år är skulderna till byggfirman betalda vilket är en lättnad. Energikostnaderna är otroligt låga tack vare bra värmepumpar och solceller på taket.

På det hela taget tycker Tore Wizelius att det fungerar som den vision de har haft.
– Vi tar hand om varandra och jag ska bo där tills jag dör. Men det var jobbigare att dra i land än jag hade trott, säger han.
Och Ingvor och Johanna, vad har de för förhoppningar för framtiden?
– Att vi inte får fler räntehöjningar, svarar de unisont.

Vill du bo på Hambo?

Kollektivet har tre gästrum som går att hyra på rum@hambo.one. Läs mer om Hambo på www.hambo.one

Dölj faktaruta
Skriva, måla, göra smycken – allt är möjligt i hobbyrummet. Foto: Lisa Wikstrand

Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-05-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas