”Nästan som att bo på hotell!”
SPF Seniorerna i Knivsta inspirerades i bygget av bostäderna av SPF i Gävle.
Nyheter | bostäder

”Nästan som att bo på hotell!”

SPF Seniorerna Knivstaorten har genomfört en dröm och byggt ett seniorboende efter egna önskemål. Nu har de flesta flyttat in i de tre husen med 45 nya lägenheter och gemensamma utrymmen.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-05-15
Tord Eriksson.

Allting har gått rekordsnabbt. 2019 pratade SPF-medlemmen Tord Eriksson med arkitekterna första gången och i november 2022 var det dags för de första att flytta in i det splitternya seniorboendet i Knivsta utanför Uppsala. Tord Eriksson och hans fru flyttade in precis före jul. Nu har det gått några månader och det börjar kännas ”på riktigt”.
– Men i början kändes det lite som att bo på hotell, allt är så splitternytt, säger Tord. Vi bodde i en villa vi byggt själva 1977 och även om vi hållit den i skick var det en väldig skillnad att komma hit.
Tord och de andra i gruppen som startade och drev igenom idén om ett seniorboende har haft Gävle som förebild där en annan SPF-förening låg bakom ett bostadsprojekt för seniorer.

Tord berättar med stolthet om Granebergstorpet, som består av tre hus med 45 lägenheter, alla med stora balkonger. I huset i mitten finns gemensamma utrymmen; en storstuga med gott om plats för umgänge, ett gym och en verkstad. Det finns även en gästlägenhet och en bilpool med än så länge en bil i.
I sex månader efter inflytt är det byggmästaren som har ansvaret men sedan ska en bostadsrättsförening bildas och en styrelse utses. Tord Eriksson ligger nära till hands att bli ordförande, eftersom han varit drivande. Han är också den som ser till att de förverkligar sina drömmar och är noga med att alla ska känna sig delaktiga.
– Jag har sagt på våra möten att kom ihåg att vi redan har betalat 75 procent av de här husen, vi är inga hyresgäster. Det är våra hus och det är vi som ska se till att trivas här.

Och vilja och kraft finns det. Så fort Tord skickar ut en fråga om något kommer svar.
– Jag frågade till exempel om det var någon som hade en gammal stereo vi kunde ha i storstugan, och det fanns. Plus en massa skivor! Likadant till gymmet och verkstaden i källaren. Inte en pryl har vi köpt. Allting kommer från de som bor här. I gymmet har vi motionscykel, löpband, hantlar och bänk. Verkstaden blev vi nyss klara med, där finns allt man behöver för att snickra och dona.
Framåt sommaren ser de fram emot att inreda innergården. Där ska bli damm, grönska och sköna bänkar att sitta och njuta på. På deras alldeles egna gård.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-05-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas