Ekonomisk smäll för tiotusentals pensionärer som bor utomlands
Foto: Getty Images
Nyheter | pensioner

Ekonomisk smäll för tiotusentals pensionärer som bor utomlands

Pensionärer som bor utomlands ska inte längre få garantipension efter årsskiftet. Det drabbar 47 000 utlandsboende pensionärer.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-07-26

En av dem är Börje Nilsson, 70, som flyttade till Portugal 1986.

– Det finns ju ingen som helst möjlighet att överleva på det som blir kvar. Det innebär rent krasst att jag inte kommer att ha några pengar kvar att leva för och köpa medicin som är nödvändig för mig. Det känns väldigt uppgivet att inte veta hur jag ska kunna klara mig, säger han till Aftonbladet.

Beslutet att utlandsboende pensionärer inte ska få garantipension togs 22 juni i riksdagen. Det här gäller inte personer födda 1937 eller tidigare. Garantipension till änkepension berörs inte heller.

Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen för den som har haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. EU-domstolen slog 2017 fast att garantipensionen ska ses som en minimiförmån enligt EU-bestämmelserna och en sådan betalas endast ut till de personer som är bosatta i det land som beviljar förmånen.

2 200 kronor kvar att leva på

En tillfällig nationell lag har gjort att personer som varit bosatta utanför landet ändå fått garantipensionen utbetald. Men den lagen upphör att gälla från och med oktober 2022. För den som redan har garantipension utomlands upphör den rätten från och med 1 januari 2023.

I och med beslutet sjunker Börje Nilssons totala pension från 8 900 kronor i månaden till 6 200 kronor. Utöver garantipensionen har han inkomstpension, premiepension, tilläggspension samt ungefär 1 400 kronor i portugisisk pension.

Läs också: Vad är en fattig pensionär?

– Efter att hyran är betald så kommer jag ha 2 200 kronor kvar att klara mig på, säger Börje Nilsson till Aftonbladet.

Han riktar även kritik mot Pensionsmyndigheten för bristande information. Pensionsmyndigheten uppger att man har tänkt att skicka ut ett kommuniceringsbrev tre månader innan beslutet träder i kraft men är delvis självkritisk.

”Drabbar de som är mest utsatta”

– Har man inte hängt med i media eller fått besked genom annan kommunikation så är det då man kommer att informeras om förändringen. Det är ju först nu när vi vet att lagen inte kommer att förlängas mer som vi kommer att skicka ut kommuniceringsbrevet, men jag förstår om de pensionärer som omfattas tycker att det har varit för dålig framförhållning, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten till Aftonbladet.

Cecilia Borglin, generalsekreterare på organisationen Svenskar i Världen, är också kritisk.

– Det här drabbar de som är mest utsatta i gruppen svenskar som av något skäl lever utomlands. Det handlar ju om personer som är berättigade till de här pengarna om de skulle bo i Sverige. Tala om att dra undan benen för de som har gjort en planering för sin ålderdom, och som redan vrider och vänder på slantarna, säger hon till Aftonbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-07-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas