Inkomstpensionen ökar men chanslös mot inflationen
Foto: Getty Images
Nyheter | Pensioner

Inkomstpensionen ökar men chanslös mot inflationen

Inkomstpensionen ökar med 3,0 procent från årsskiftet. Det beskedet ger Pensionsmyndigheten.

Jan Arleij
Publicerad 2022-10-19

Ökningen är högre jämfört med 2022 då inkomst- och tilläggspensionen ökade med 2,5 procent.

Samtidigt höjs garantipensionen med 8,7 procent. Rekordhöjningen beror på prisutvecklingen – garantipensionen är kopplad till hur priserna höjs.

Den allmänna inkomstpensionen däremot styrs av löneutvecklingen i samhället. Den har räknats ut att vara 4,6 procent under 2022.

– När inkomstpensionen beräknas ges ett förskott på tillväxten med 1,6 procent. Förskottet dras av från inkomstutvecklingen vid varje årlig omräkning av inkomstpensionen. Eftersom inkomsterna i snitt ökade med 4,6 procent 2022 blir ökningen av inkomstpensionen 3 procent, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande på tisdagen (18/10).

Besked i december

Eftersom de flesta garantipensionärer har både inkomstpension och garantipension blir höjningen för dessa mellan 3,0 och 8,7 procent.

För de som har premiepension påverkar omräkningen också den totala pensionen. Premiepensionens omräkning beror på premiepensionsfondernas utveckling fram till december.

400 mer i månaden

Förändringen av inkomstpensionen på 3 procent är något lägre än juli-prognosen och något högre än maj-prognosen, konstaterar SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson.

– Det är historiskt sett en ganska god uppräkning som kommer vid årsskiftet, den ger ungefär 400 kronor mer per månad före skatt för en genomsnittlig pensionär med 14 300 kronor i allmän pension.

Hur snabbt går det för inflationen att äta upp en pensionshöjning?

Men höjningen täcker inte alls den kraftiga inflationen.

– Nej, sett gentemot de kraftiga prisökningar vi sett under 2022 är förstås ökningen av inkomstpensionen beskedlig. Många seniorer kommer dessvärre att se sin köpkraft minska markant under det som återstår av 2022 och under 2023.

Anna Eriksson.

Anna Eriksson förväntar sig att den nya regeringen kommer med någon form av ekonomiskt stöd för elkonsumenter och eventuellt också med skattelättnader på pensionsinkomster.

En annan pensionsexpert, Håkan Svärdman som är ansvarig för strategisk utveckling inom Marknad och försäljning på Folksam, reagerar på Twitter:

”Den som har arbetat ihop sin pension och inte har rätt till grundskydd kommer förlora 370 kr/mån i genomsnitt i köpkraft. Den som har fullt grundskydd får däremot en förstärkning med 750 kr/mån. Rimligt?”

Håkan Svärdman.

Anna Eriksson konstaterar att pensionsomräkningarna vid årsskiftet för med sig att det så kallade respektavståndet minskar och för en del blir det till och med negativt.

– Här måste politiken sätta ner foten, ska de fortsätta med olika tillägg och bidrag till pensionärer eller ska vi ha ett inkomstrelaterat pensionssystem med en förstärkt inkomstbaserad allmän pension?

Allmänna inkomstpensionen ökar. Men vilka har tjänstepension och eget sparande?
Jan Arleij
Publicerad 2022-10-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas