Håller regeringen löftet till pensionärerna?
Nyheter | Förändring

Håller regeringen löftet till pensionärerna?

Det blir mer pengar i plånboken till pensionärerna om den nya regeringen levererar vad de ingående partierna har lovat.

Jan Arleij
Publicerad 2022-09-19

Sverige väntar med spänning på Moderatledaren Ulf Kristerssons regeringsbildning.

Likaså kommer intresset för den tilltänkta statsministerns första regeringsförklaring att vara mycket stort, inte minst från landets pensionärer.

Senast i den nya regeringens första budget vill man nog gärna se att ett eller helst flera av de givna vallöftena finns med – i form av tydliga tidtabeller och kronor och ören.

Läs också: Bara 13 seniorer i nya riksdagen

Det här har partierna uttryckligen lovat, bland annat i olika enkätsvar till SPF Seniorerna alldeles före valet:

  • Moderaterna vill införa en gas som skulle innebära ”flera hundra kronor mer i månaden för en pensionär med en vanlig pension”.
  • Kristdemokraterna vill i första hand sänka skatten på pension.
  • Liberalerna lovar sänkt skatt och en gas – dagens pensionärer måste få del av det överskott som byggts upp i pensionssystemet.
  • Om Sverigedemokraterna lyckas med sina förhandlingar med Ulf Kristersson kan pensionärerna se fram emot ”1 000 kronor mer varje månad för en vanlig pensionär”.

Sex miljarder

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, analyserar Moderaternas förvalsbesked så här:

– Sänkt skatt på pension med ytterligare sex miljarder har framförts av Moderaterna. Skattesänkningen innebär till exempel 200 kronor mer i plånboken per månad för de med en total pensionsinkomst på över 14 000 kronor, säger hon till Expressen.

– Det blir också intressant att se om brytpunkten för inkomstskatt kommer att höjas, i så fall kommer fler pensionärer betala lägre skatt genom att de inte behöver betala statlig inkomstskatt.

Shoka Åhrman.

Det är troligt att den nya regeringen kommer att gynna de något bättre ställda pensionärerna. Det måste nämligen löna sig bättre att ha arbetat är ett ofta upprepat mål.

Nu kan det bli verkstad i praktisk politik, tror Staffan Ström, pensionsekonom på tjänstepensionsföretaget Alecta. Någon form av åtgärd för att återställa respektavståndet kommer att presenteras.

– Det är troligare att den nya regeringen kommer att sänka skatten för pensioner som tjänats in genom eget arbete, säger Staffan Ström till Expressen.

Staffan Ström.

Han tror också på en gas i pensionssystemet som innebär att pensionerna höjs när det finns ett överskott i pensionssystemet. Men inte på momangen. Sedan årsskiftet har börsen fallit tungt, och i dagsläget finns inget överskott att fördela, menar han.

– Att få en gaspedal på plats är klokt inför bättre tider, och regeringen kommer därför med stor sannolikhet att tillsätta en sådan utredning, säger Staffan Ström till Expressen.

Pensionsgruppen

Utöver en redovisning om omedelbara förbättringar av pensionärers ekonomi väntas besked om regeringen är beredd att höja pensionsavgiften till pensionssystemet, något som SPF Seniorerna kräver.

Intressant också om riksdagens Pensionsgrupp med M, L, KD, C och S blir kvar. De intrna stridigheterna har varit mycket stora under en längre tid. SD har länge krävt att gruppen läggs ned.

Jan Arleij
Publicerad 2022-09-19
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas