Ensam är inte stark
Nyheter | Nytt nummer

Ensam är inte stark

Veteranen nr 7 är ute nu. Nästa år byter tidningen namn till Senioren.

Publicerad 2015-10-12

För den som befinner sig mitt i livet omgiven av familj, vänner och arbetskamrater kan egen tid upplevas som lyx och något att längta efter. Men med stigande ålder upplever många ensamheten som ett gissel. Barn och barnbarn har sitt att tänka på, ens käresta kanske dör och vännerna försvinner en efter en. Det blir så tyst och tomt omkring en. Var tredje 60-plussare bor för sig själv, det behöver förstås inte betyda att de känner sig ensamma, men många gör det.

I Veteranen nr 6 startade vår serie om ensamhet. I Veteranen nr 7 berättar Veteranens Ulrika Palmcrantz om vad man kan göra för att bryta ensamheten. Ett av SPF Seniorernas syften är att erbjuda möten mellan medlemmarna och det har man till exempel lyckats med i Norrmalmsföreningen i Stockholm. Peter Strang, cancerläkare och professor i palliativ vård, beskriver hur vi människor är gjorda för gemenskap. Utan ”flocken” mår vi sämre och stresshormonerna i hjärnan gör att vi känner smärta starkare än annars.
Berättelsen om änklingen Bengt i förra numret fick många av er läsare att skriva till oss och berätta hur ni hanterar ensamhet. I nästa nummer kommer vi att publicera några av berättelserna. Skriv gärna till oss och dela med dig av dina erfarenheter. Ensam är inte stark men vetskapen om att det är många som känner samma sak kanske kan lindra något.

Apropå serier. Vår reporter Jan Arleij inleder vår nya serie Hur mår vården? i Veteranen nr 7 med ett besök hos äldrelotsarna i Nynäshamn som hjälper äldre patienter att komma till rätta hemmavid efter sjukhusvistelsen. I kommande reportage kommer han att lyfta fram fler goda exempel ställda mot en krass verklighet.

Varför skriver ni bara om sånt som kvinnor gillar, får vi höra ibland. En man tyckte att vi bara skriver om fjösiga viner och aldrig om sånt som karlar uppskattar – whisky till exempel. Vår vinskribent Bengt Frithiofsson tog glatt emot önskemålet och ger tips på fyra olika sorter som kan ingå i en whiskyprovning. Utslaget på många blir dropparna inte så dyra, se Veteranen nr 7.
Trevlig läsning!

 

PS: 2016 byter Veteranen namn till Senioren. Men formen och innehållet förändrar vi inte!

Gunilla Lindahl
Chefredaktör Veteranen

Vill du inte missa något nummer av Veteranen? Bli medlem i SPF Seniorerna så får du tidningen som medlemsförmån.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas