EU-direktiv kan stoppa vinster i välfärden
Nyheter
Foto: Colourbox

EU-direktiv kan stoppa vinster i välfärden

Ett nytt EU-direktiv gör det möjligt för kommuner att stoppa vinster i välfärden. Det hävdar Sveriges Kommuner och Landstings jurist Mathias Sylwan i en opublicerad rapport för Malmö stad.

Publicerad 2014-02-05

Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö, vill att kommunen ska kunna styra upphandlingar till utförare som inte driver äldreomsorg i vinstsyfte. Det finns dock inget lagstöd för det. Ett sådant förfarande innebär nämligen diskriminering av företag och strider mot den fria rörligheten inom EU.

– Det juridiska läget är att vi dagsläget inte kan ställa de kraven. Om vi får kännedom om en koppling till ett skatteparadis kan vi häva optionen om en förlängning.
Carina Nilsson ger sig dock inte utan har gett Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i uppdrag att utreda om det är möjligt att kräva att utförare inom välfärdssektorn ska sakna vinstsyfte, att de inte ska ha kopplingar till skatteparadis och att de har tecknat kollektivavtal.
– Vi har företag som är registrerade i skatteparadis och som trollar bort sin egen vinst. Det här är företag som lever på skattepengar, säger hon.
Enligt det senaste numret av Dagens Samhälle har Mathias Sylwan, jurist på SKL, undersökt om det är möjligt för kommunerna att ställa långtgående krav på utförare inom välfärdssektorn. Han tror att det blir möjligt när Sverige inför EU:s nya upphandlingsdirektiv.

Enligt Mathis Sylwan omfattar de inte skattefinansierad verksamhet och det ger Sverige möjlighet att ha egna regler och därmed kan kommunerna styra upphandlingar till utförare som driver välfärdsverksamhet utan vinstsyfte.

Text Peter Söderlund

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas