Nyheter | Omsorg | Rapport

”Privat äldreomsorg leder inte till bättre kvalitet”

Omfattande kontrollapparat och lägre kvalitet har blivit följden av vinstdrivande omsorgsföretag i Kanada och USA, visar en ny rapport. Sverige och Finland har marknadsanpassat mest av alla i Norden.

Publicerad 2013-09-19

Nu finns den första heltäckande dokumentationen av marknadsanpassningen av äldreomsorgen i Norden. Skillnaderna mellan och inom länderna är stora.

Det är Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet som publicerar en rapport om marknadsorienteringen inom den nordiska äldreomsorgen. Slutsatserna i rapporten kan komma att leda till het politisk debatt.

Forskarna beskriver hur konkurrensutsättning och kundvalsmodeller har införts i samtliga nordiska länder. I flera av länderna har det skett en påtaglig ökning av privata, vinstdrivande aktörer liksom av skattesubventioner för omsorgs- och servicetjänster.

Sverige och Finland har gått längst i att marknadsanpassa äldreomsorgen i Norden.

Stora skillnader finns också inom länderna. I Stockholmsområdet drivs exempelvis en majoritet av äldreomsorgen i privat regi.

Rapporten är den första heltäckande dokumentationen av hur marknadiseringsprocesserna inom äldreomsorgen i Danmark, Finland, Norge och Sverige, och innehåller också bidrag från forskare i Kanada och USA, två länder med betydligt längre erfarenhet av vinstsyftande äldreomsorg.

Det finns fortfarande begränsad kunskaps om konkurrensens konsekvenser i de nordiska länderna, men det finns inga belägg för att konkurrensutsättning har lett till bättre kvalitet, hävdar rapportförfattarna.

– I Kanada och USA har den vinstsyftande äldreomsorgen betydligt lägre kvalitet än den icke-vinstsyftande, och i rapporten beskrivs de negativa konsekvenser av den omfattande kontrollapparat som vuxit i takt med framväxten av vinstsyftande aktörer i dessa länder, säger den svenska redaktören Marta Szebehely.

Rapporten visar också att hur alternativa modeller kan se ut. I Norge prövas andra vägar till konkurrens och valfrihetsmodeller för att utveckla äldreomsorgen genom att mobilisera brukare, anhöriga och personal. Icke-vinstsyftande äldreboenden behöver heller inte konkurrera på samma villkor som de vinstsyftande.

– Det finns all anledning att försöka lära av erfarenheterna i andra nordiska länder, liksom från länder med längre erfarenhet av äldreomsorg i vinstsyftande regi, säger professor Marta Szebehely.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Rapporten

Rapportens titel är Marketisation in Nordic eldercare: a research report on legislation, oversight, extent and consequences.

Redaktörer är Gabrielle Meagher, University of Sydney och Marta Szebehely, Stockholms universitet).
Ledande nordiska och anglosaxiska omsorgsforskare medverkar i rapporten.

Forskningen finansieras av det svenska forskningsrådet Forte och den nordiska forskningsfinansiären NordForsk.

Mer om hela rapporten finns att läsa här.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas