Bred kritik mot dagens valfrihet
Det är den som får hjälpen, inte leverantören, som ska vara i centrum när det gäller valfrihet inom omsorg. Foto Colourbox
Nyheter | Omsorg | Vård

Bred kritik mot dagens valfrihet

Valfriheten inom äldreomsorgen fungerar för dåligt. Det är moderaterna, socialdemokraterna, arbetsgivarna och facket överens om. Frågan är bara hur systemet ska förändras.

Publicerad 2013-05-20

Fackförbundet Kommunal, som organiserar anställda inom hemtjänst och äldreboende, bjöd i morse in till ett seminarium om Lov, lagen om valfrihetssystem. Den slår fast att kommunerna kan hoppa över upphandling av olika välfärdstjänster och i stället låta till exempel en pensionär i princip välja fritt mellan alla som vill erbjuda hemtjänst.

Kommunal menar att Lov ger politiker möjlighet att abdikera från ansvaret för att vården och omsorgen håller hög kvalitet och i stället överlåta det till den enskilde, som ofta inte har en chans att bedöma skillnaden mellan olika alternativ. Förbundet gick ut hårt och krävde i en debattartikel i Dagens arena att LOV ska avskaffas. Men det var kanske att ta i, menade ordföranden Annelie Nordström efter seminariet.

– Vi vill snarare reformera Lov, för att öka kvaliteten inom äldreomsorgen. Etableringsfriheten är inte bra. Kommunerna borde få välja ut och kvalitetssäkra en grupp utförare – kommunala, ”non profit-organisationer” och vanliga företag – som brukarna sedan får välja mellan.

Kvaliteten kan enligt Kommunal säkras genom att alla som vill erbjuda äldreomsorg ska ha kollektivavtal, tillräcklig bemanning och kompetens och i största allmänhet så bra villkor och organisation att de anställda vill jobba kvar.

– Valfrihet är en kvalitet i sig, men inte till vilket pris som helst, säger Annelie Nordström.

Hon fick visst stöd av branschens privata arbetsgivare, genom Håkan Tenelius som är näringspolitisk chef för vårdföretagarna i organisationen Almega.

– Vi gillar LOV, men noterar att den dras med barsjukdomar. Valfriheten fungerar inte optimalt. Kommunerna måste ha ett grundläggande ansvar för kvaliteten inom äldreomsorgen. Problemet är att det i dag inte finns något bra sätt att mäta den.

Att det är ett bekymmer tyckte även Anna Kinberg Batra, moderat ordförande i riksdagens finansutskott.

– Vi måste skapa ordning och reda och skärper därför tillsynen, och sanktionerna mot vanvård. Därför har regeringen tillsatt en utredning om meddelarfrihet för anställda inom privata vårdföretag – för extrem vanvård ska man kunna larma om – och en utredning om ägarprövning och krav på bra verksamhet. Inom kort startar också den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg. Det är viktigt att sätta kvaliteten, inte driftsformen, i fokus.

På den punkten fick hon inget direkt mothugg av socialdemokraten Ardalan Shekarabi, som också sitter i finansutskottet, men han ville även se diskussionen om valfriheten från ett annat perspektiv.

– Brukaren ska sättas i centrum, inte leverantören. Verksamheten måste kunna påverkas. Det duger inte att säga att det bara är välja bort det som är dåligt, för det funkar inte så inom äldrevården. Det finns en svår konflikt mellan valfrihet och likvärdighet och vi ser ingen poäng med etableringsfrihet för alla företag.

Kommunals Annelie Nordström fick sista ordet. Hon påpekade att allt inte hänger på lagar och regler.

– Frågan är också hur mycket pengar vi vill satsa. Företag säger att de inte har råd att erbjuda bra kvalitet för dagens priser. Så hur mycket är de äldre värda?

Sten Arndt

Sten.arndt@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas