Fick rätt till boende efter överklagan
Foto: Patrik Svedberg
Nyheter | Omsorg

Fick rätt till boende efter överklagan

En 85-årig Strängnäsbo med dålig rygg, yrsel, hjärtfel och oro vill inte ha hemtjänst. Socialnämnden nekade särskilt boende, men Förvaltningsrätten gav henne rätt.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-13

Enligt Eskilstunakuriren klarar den 85-åriga kvinnan sina vardagssysslor, men hon lider av flera medicinska åkommor, är rädd att ramla, har nedsatt syn och hörsel och känner sig isolerad och otrygg, trots trygghetslarm.

Socialnämnden bedömde att hon inte hade tillräckligt behov av hjälp för särskilt boende och att hon skulle klara sig med hemtjänst. Men hemtjänst vill 85-åringen inte ha eftersom det skulle skapa mer oro än trygghet.

Krav på hemtjänst

På senare tid har flera fall dykt upp där äldre personer nekats boende, bland annat med hänvisning till att de klarat sig utan hemtjänst. Den hållningen skulle föra med sig att den hjälp som anhöriga ger för att äldre ska slippa hemtjänst i själva verket riskerar att bli en björntjänst den dag de vill flytta till boende. Men skulle anhöriga sluta ge hjälp av rädsla för att försvåra för sina äldre släktingar att få boende så skulle samhällets kostnader för hemtjänst istället öka.

Förvaltningsrättens dom visar att det går att få rätt till boende även för den som inte har hemtjänst.

”Det finns även anledning att beakta sociala och psykosociala faktorer, när den enskildes behov av tillsyn eller kraven på trygghet och säkerhet inte längre kan tillgodoses i det egna hemmet bör det finnas möjligheter att flytta till en särskild boendeform”, citerar Eskilstunakuriren domen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas