Lovar kraftsamla för fler äldreboenden
Äldreminister Åsa Regnér på Äldreomsorgsdagarna i Älvsjö.
Nyheter | Omsorg | Löften

Lovar kraftsamla för fler äldreboenden

Regeringen kommer inom kort att samla olika aktörer för att få igång byggande av fler äldreboenden. Det sa äldreminister Åsa Regnér (S) på Äldreomsorgsdagarna.

Jan Arleij
Publicerad 2016-10-14

Under fredagsförmiddagens framträdande i Stockholmsmässan i Älvsjö försökte Åsa Regnér inspirera de nära 1 300 närvarande medarbetarna inom svensk äldreomsorg genom att räkna upp hörnstenar i regeringens politik.

– På resor i landet till olika äldreboenden möter jag äldre som säger att ´jag har det väl bra, men ta bättre hand om personalen´, sa Åsa Regnér.

Till äldreomsorg

Bland satsningarna för 2017 nämnde ministern två miljarder till mer personal och tio så kallade välfärdsmiljarder till kommunerna, pengar som också kan komma äldreomsorgen tillgodo, trodde ministern:

– Flera kommuner tänker avsätta en del av de pengarna till just äldreomsorg, försäkrade Åsa Regnér.

Lovar granskning

De årliga två miljarderna ska gå till personal ”närmast de äldre”, betonade äldreministern.

– Vi kommer att vara noga med att utvärdera att det blir tillskott och inte istället för. Pengarna ska minska stressen och öka möjligheterna att förkovra sig. Det ger bättre villkor och därmed mer lust till det här viktiga arbetet.

– Ni kan lita på att jag kommer att följa upp att de här pengarna används som de är tänkt. Det ska bli bra arbetsplatser – för de äldres skull, sa Åsa Regnér med emfas men utan att precisera hur eller när utvärderingen kan presenteras.

Fler bostäder

En tredje åtgärd gäller det investeringsstöd till särskilt boende som träder i kraft 1 november och som ska trappas upp under en fyraårsperiod.

– Under de senaste tio åren har en femtedel av alla platser i särskilt boende försvunnit trots att behoven har ökat. Det har skapat ett väldigt stort lidande för äldre som inte har kunnat flytta trots att de egentligen skulle ha behövt göra det, sa Åsa Regnér.

Äldreministern lovade nu att försöka vända trenden.

– Inom de närmaste veckorna kommer jag och bostadsministern att samla berörda aktörer för att få ökad fart i byggandet av äldreboenden.

Demensplan i sommar

Äldreministern talade under rubriken ”Regeringens mål för äldreomsorgen”.

Åsa Regnér pekade på den utredning av äldreomsorgens långsiktiga kvalitetsutveckling som pågår under Susanne Rolfner Suvantos ledarskap och som presenteras i vår.

Till sommaren kommer också ett förslag om en nationell handlingsplan för demenssjukdomar.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-10-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas