Nyheter

”Fler äldreboenden skulle ge fler unga lägenhet”

Äldre vårdas mot sin vilja i det egna hemmet, samtidigt råder brist på lägenheter. Företagaren Jan-Olof Ekelund menar att fler äldreboenden är lösningen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-04-05

”Boverkets behovsanalys och regeringens målsättning att bygga 700 000 lägenheter till 2025 är ett gigantiskt luftslott. Den svenska fastighetsmarknaden och byggindustrin kan vid ett bästa scenario nå upp till 50 000 nyproducerade lägenheter om året. Redan i dag upplever stora delar av byggindustrin brist på arbetskraft. Samtidigt meddelar Skolverket att antalet sökande till exempelvis den gymnasiala bygglinjen sjunker”, skriver Jan-Olof Ekelund, oberoende skribent och egen företagare i Göteborgsposten.
Allmännyttan har inte kapacitet att möta efterfrågan på billiga lägenheter, och det hjälper inte att bygga nya lägenhter, eftesom nyproducerade lägenheter får för hög hyra för att de ska vara tänkbara för flera grupper. Istället borde man få fart på flyttkedjan genom att låta äldre som vill flytta ut ur sina lägenheter få plats på boende, menar han och skriver att en plats på äldreboende idag närmast är en utopi för många gamla.

”I Sverige har vi drygt 1,6 miljoner ensamhushåll. En stor del av dessa människor är äldre och har hyreslägenheter med rimliga hyresnivåer. Skulle det inte vara samhällsekonomiskt extremt lönsamt med en kraftig utbyggnad av äldreboende runt om i hela landet? Detta skulle öka antalet lediga befintliga lägenheter och skapa ett bättre samhällsklimat med färre övergivna äldre och mindre dåliga samveten hos anhöriga som får rycka in när hemtjänsten inte räcker till. Vem av våra politiker eller partier tar upp denna stafettpinne?”

Här kan du läsa hela Jan-Olof Ekelunds debattartikeln Bygg äldreboenden och frigör toptusentals billiga lägenheter i GP

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-04-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas