Nu ökar antalet fall av covid-19
Foto: Covid-19
Nyheter | smittspridning

Nu ökar antalet fall av covid-19

Antalet fall av covid-19 ökar i landet. Det gör även antalet inlagda patienter som smittats. ”Det är sannolikt betydligt fler som har covid-19 nu än antalet bekräftade fall eftersom det är få som provtas”, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén till Aftonbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-10-31

Lagom till att vaccineringen mot influensan drar igång nästa vecka, 7 november, visar det sig att fler och fler smittas av covid-19.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror rapporterades 1 286 bekräftade fall vecka 42, en ökning med 33 procent jämfört med veckan innan.

Bland personer som bor på äldreboenden rapporterades 194 bekräftade fall, en ökning med 18 procent. För personer med hemtjänst rapporterades 356 fall, en ökning med 50 procent.

Även om antalet inlagda patienter ökar är det skillnad mot hur det var under pandemin.

Ökat i de största regionerna

– Det är framförallt äldre människor som inte har så stora marginaler som behöver sjukhusvård nu. Det kan räcka med en relativt lindrig infektion för att de inte ska klara sig själva hemma. De flesta som läggs in behöver inte syrgas utan är mer allmänt medtagna. Covid-19 är en annan typ av sjukdom nu förtiden då vi vanligtvis har en god immunitet som skyddar mot allvarlig sjukdom då de flesta är vaccinerade och har haft en infektion tidigare. Men vi ser ännu ingen ökning i behovet av intensivvård, säger Magnus Gisslén till Aftonbladet.

Vecka 42 var antalet fall högre än medelvärdet för de föregående tre veckorna nationellt samt i tio regioner, bland annat Stockholm Västra Götaland och Skåne.

Tvingades till stabsläge

Efter att antalet fall ökat mycket i Västerbotten och Västernorrland har även Norrbottens drabbats.

– Det är vansinnigt mycket covid-19 ute i samhället just nu och det vi ser är en ganska stor ökning. Samtidigt är det relativt få som hamnar på sjukhus, men trots det så blir det ändå en extra belastning på sjukvården, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten till Aftonbladet.

Sundsvalls sjukhus tvingades för några veckor sedan gå upp i stabsläge efter att flera personer under kort tid blivit inlagda men Anders Nystedt ser ändå inte att situationen kommer att bli ohållbar den närmaste tiden.

Fler intensivvårdade patienter

Han berättar vidare att av dem som är förkylda och provtas har var tredje person covid-19. Själv är han förkyld och jobbar hemifrån.

– Det gäller att leva som man lär. Har man förkylningssymtom så tycker jag att man ska stanna hemma om man kan eller åtminstone hålla avstånd på jobbet, säger Anders Nystedt till Aftonbladet.

När det gäller intensivvårdade patienter med covid-19 rapporterades åtta nya fall vecka 42. De tre föregående veckorna var medeltalet fem.

Med tanke på fördröjningen i rapporteringen bedöms antalet nya intensivvårdade patienter bli fler veckorna efter.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-10-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas