Folkhälsomyndigheten vill att fler tar påfyllnadsdos
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccination

Folkhälsomyndigheten vill att fler tar påfyllnadsdos

Inte ens hälften av 80-plussarna i landet har tagit den rekommenderade påfyllnadsdosen mot covid-19. Sämst är läget i Stockholms län där endast drygt 20 procent gjort det. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten att alla som rekommenderas att ta nästa påfyllnadsdos gör det.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-05-24

– För att upprätthålla ett gott skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19 är det angeläget att regioner och äldreomsorgens huvudmän säkerställer att denna grupp får tillgång till vaccination så snart som möjligt så att inte planeringen inför vaccinationerna senare i höst påverkas negativt, säger Sören Andersson, enhetschef, på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Även om smittspridningen är betydligt lägre nu än under vintermånaderna så pågår den fortfarande. För att undvika allvarlig sjukdom och död rekommenderas personer som är 80 år och äldre samt boende på äldreboenden att ta två påfyllnadsdoser per år, en under våren och en under hösten med sex månaders mellanrum.

Men vaccinationstäckningen skiljer sig alltså kraftigt i landet. I Stockholms län har bara drygt 20 procent tagit sin rekommenderade påfyllnadsdos. Den siffran drar ner vaccinationstäckningen för hela landet till drygt 47 procent.

– Vår bedömning är att benägenheten att vaccinera sig inte skiljer sig så mycket i landet utan att tillgängligheten har skiljt sig åt mellan regionerna, säger Johanna Rubin, utredare på Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram till Dagens Nyheter.

Större kampanj till hösten

Till Dagens Nyheter säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, att det inte är brist på vaccin och att alla vårdcentraler ska kunna vaccinera mot covid-19.

På tidningens fråga om regionen gjort tillräckligt för att nå ut med information svarar Elda Sparrelid:

– Vi har gått ut med påminnande sms och har haft god tillgång på tider hela våren. Däremot genomför vi inte lika stora kampanjer som vi gjorde när en större del av befolkningen var berörd. En större kampanj kommer till hösten.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-05-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas