Äldre rekommenderas vaccinera sig varje år
Foto: Getty Images
Nyheter | covid-19

Äldre rekommenderas vaccinera sig varje år

Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer över 65 år samt personer i riskgrupp att vaccinera sig en gång per år mot covid-19. För personer över 80 år samt personer på äldreboenden är rekommendationen två påfyllnadsdoser per år.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-22

Folkhälsomyndigheten kommer med beskedet på sin hemsida under torsdagen. De nya rekommendationerna gäller från 1 mars 2023.

”Vaccinationsgraden har varit hög i Sverige under pandemin. De grupper som rekommenderats vaccination mot covid-19 har i stor utsträckning följt råden och därigenom fått ett bra skydd. Men äldre personer utvecklar ett något sämre immunsvar efter vaccination och immuniteten avtar snabbare än hos yngre friska. Detta innebär att äldre har större behov av påfyllnadsdoser än yngre. Folkhälsomyndigheten ser utifrån kunskapsläget att det även framöver kommer att vara viktigt med påfyllnadsdoser för äldre och personer i riskgrupp”, skriver myndigheten.

För personer över 65 år och personer i riskgrupp bör den rekommenderade dosen tas med sex månaders intervall inför höst- och vintersäsongen.

För personer över 80 år och personer på äldreboenden rekommenderas en påfyllnadsdos under våren samt en inför höst- och vintersäsongen med sex månaders intervall mellan doserna.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas