Nyheter

Forskare lyfter äldres ensamhet

Nästan varannan äldre person upplever i perioder att de lider av ensamhet. Nu måste samhället försöka göra något, menar Elisabet Cedersund, professor vid Linköpings universitet.

Publicerad 2014-12-15

Antalet äldre som i perioder tycker att de lider av ensamhet är 40 procent, konstaterar forskarna vid Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL, vid Linköpings universitet.

Det är bakgrunden till att man nyligen tillsammans med Bildningsförbundet Östergötland arrangerade en heldag kring äldres ensamhet.

Politiker, föreningar och forskare träffades för att belysa vad som görs för äldre i dag och vad som kan göras i framtiden.

– Känslan av ensamhet kan upplevas i alla skeden av livet, men när vi åldras kan den upplevas som svårare. Det kan bland annat höra samman med en försämrad hälsa, dålig ekonomi och att vännerna blir färre och färre, säger Elisabet Cedersund.

Bland deltagarna fanns Campaign to end loneliness, en brittisk organisation som arbetar för att motverka ensamhet och som på några år har vuxit till en stor aktör i England.

– Äldres ensamhet är en viktig fråga som vi behöver hitta en lösning på, säger Elisabet Cedersund. Hur kan vi erbjuda äldre aktiviteter som inte kostar pengar? Vad spelar typen av boende för roll? Här kan forskare och föreningar bidra med sina olika perspektiv.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Öppet nätverk

Konferensen hölls inom ramen för nätverket Liv – hela livet som bildades efter en regional samling kring äldres ensamhet som hölls i april i Linköping

I nätverkets arbetsgrupp ingår NISAL, LiU, Bildningsförbundet Östergötland, Hälsans nya verktyg och Norrköpings kommun.

Målet för nätverket är att öka kunskapen om äldres ensamhet genom att arrangera öppna konferenser.

Anslutna organisationer får information om aktuella projekt och perspektiv på äldres ensamhet, och inbjudningar till konferenser. Man är öppna för att ta in fler organisationer i nätverkets arbetsgrupp.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas