Forskare: Var är äldreomsorgen i valrörelsen?
Foto: Getty Images
Nyheter | Valet 2022

Forskare: Var är äldreomsorgen i valrörelsen?

Nu reagerar forskare över att frågan om äldreomsorgen försvunnit i valrörelsen. ”Det är ganska obegripligt”, säger Susanne Iwarsson, professor vid Lunds universitet till TT.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-09-09

Under pandemin var det stort fokus på äldreomsorgen efter alla brister som blottlagts då och efter Coronakommissionens skarpa kritik var det många som hade väntat sig att äldreomsorgen skulle diskuteras i valrörelsen.

Men den frågan har helt hamnat i skuggan av bland annat elpriser och åtgärder mot kriminaliteten.

Trots att det diskuterades flitigt när pandemin härjade som mest och trots att ett förslag på en ny äldreomsorgslag presenterades i juni.

Och nu reagerar forskare på att äldreomsorgen inte tagits upp mer.

”Uppenbara problem”

– Jag är förvånad att politikerna inte går ut tydligare och uttalar vad de vill med äldreomsorgen. Vi är i en situation där äldreomsorgen har uppenbara problem och vi har en snabbt ökande åldrande befolkning, säger Marta Szebehely, som är professor emeritus i socialt arbete vid Stockholms universitet till TT.

De båda forskarna tror att anledningen till att det är så tyst i valrörelsen är att det saknas kunskap bland politiker i dessa frågor och att intresset bland makthavare är svalt. Samt att frågor som rör vård och omsorg är komplexa.

Synen måste ändras helt

– Men det är inte så svårt egentligen. Vi vet vad som behövs för en bra äldreomsorg: tillräckligt med resurser till personalen, att personalen har utbildning och att organisationen är utformad så att man kan använda huvud och förnuft och kunna möta människor med varierande behov, säger Marta Szebehely till TT.

Susanne Iwarsson menar att synen hur vi ser på åldrandet och vilken vård och omsorg som ska kräva helt och hållet måste ändras.

– Hela samhället måste ställa om för det faktum att vi på sikt närmar oss att 25 procent av befolkningen är över 65 år. Och där är politikerna inte i dag. Jag tror att det har jättestor betydelse att vända på perspektivet och att tänka att det inte handlar om ”de äldre” eller ”våra äldre”. Det handlar om oss alla, säger hon till TT.

Du hittar hela TT:s artikel här.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-09-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas