Glädje när 4-åringarna flyttar in på äldreboendet
Nyheter | programserie
4-åringarna från förskolan Vildnissarna kom bra överens med de äldre på äldreboendet Attendo Maria Winkvist i Norrtälje. Foto: Jakob Dahlström/TV4

Glädje när 4-åringarna flyttar in på äldreboendet

Ta fram näsdukarna och gör dig redo för skratt och tårar. Nu är det premiär för ”Fyraåringarna på äldreboendet” på TV4. "Det vi får se är en enorm livsglädje", säger Ingmar Skoog som är en av två experter i programmet.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-09-16

Vad händer när man släpper in tio 4-åringar från en förskola på ett äldreboende under sex veckor?

Ganska mycket kommer det att visa sig.

Ingmar Skoog.

-Förbättringarna för de äldre är sensationellt bra. Det var på en nivå som jag och Anne inte kunnat drömma om. Om jag inte hade gjort testerna själv hade jag inte trott på det, säger Ingmar Skoog, som är professor och äldrepsykiater och även medverkar regelbundet i Senioren.

Anne heter Ekdahl i efternamn och är docent och överläkare inom geriatrik.

De tio äldre på boendet gjorde tester innan barnen flyttade in och efteråt.

-Jag kan inte säga för mycket men de blev rejält förbättrade. Jag och Anne trodde inte att det skulle gå så bra. Programmet har gått i England och då blev de äldre också mycket bättre men de var också bättre innan.

Ingmar Skoog gjorde flera reflektioner efter inspelningarna.

”Barnen får kompisar att leka med”

-Många äldre är sämre än vad de behöver vara. Barn ser inte de äldre som sköra äldre, de ser dem som människor. Barnen får kompisar att leka med och det är inte bara de äldre som utvecklas, även barnen lär sig att ta ansvar, säger Ingmar Skoog och fortsätter:

-De äldre växer också när de känner sig behövda, när de får hjälpa barnen med sin kunskap. Samspelet är helt otroligt samtidigt som de äldres funktionsförmåga blir så mycket bättre.

Men visst finns det allvar i serien också. Ämnen som depression, skörhet och självmord tas upp.

-Ändå känner man sig glad efter att man har sett avsnitten. Det är ett program om livsglädje, man får en känsla för livet. Barn som är i början av livet och de äldre som är i slutet. De äldre lyfts även fram med bilder och berättelser om hur deras liv har varit tidigare.

”De får leva upp igen”

Ingmar Skoog uppskattar också tv-produktionen.

-De har fått fram människorna bakom siffrorna. Det här är människor som har levt ett helt liv och nu får leva upp igen. Serien lyfter fram de bästa sidorna, de personligheter som de äldre har haft och nu visar att de fortfarande har, säger Ingmar Skoog.

Inspelningarna var i september och oktober förra året och tanken var att avsnitten skulle visas i maj men coronapandemin gjorde att det sköts fram.

”Fyraåringarna på äldreboendet” är i fyra delar och första avsnittet visas på torsdagkväll (17/9)på TV4. Serien sänds även i C More.

Du hittar alla fyra avsnitten på den här sidan.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2020-09-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas