Gränstrakterna mot Eritrea, provinsen Tigray
Blogg | Nyheter

Gränstrakterna mot Eritrea, provinsen Tigray

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-16

En slingrande, vacker väg möter mig mellan Lalibela och Tigray. Många polis- och militärkontroller dyker upp i och med att jag nu kör in i Tigray. Man är som väl är inte intresserad av mig. Efter några få protokollfrågor vinkas jag vidare. Skönt. Tigray ligger söder om gränsen till Eritrea och är ett oroligt område. Här röstar ingen på den sittande presidenten och nobels fredspristagare Abiy.

Jag kör förbi en lastbil som hänger över ett vägräcke. Ser våldsamt ut. Chauffören hade tur och kunde klättra ur den hängande lastbilen. Några gånger dyker det upp gelada-apor vid vägen. Endemiska apor för Etiopien. Försöker fotografera dem men de springer skrämda iväg innan jag får någon bra bild.

Latbil med problem
Åskådare vid lastbilen
Blyg Gelada-apa
Denna fågel heter abyssinsk något…, endemisk för Etiopien

När jag ska tanka i Tigray blir det panik. Letar förtvivlat efter diesel på mack efter mack. Vet av erfarenhet att det ibland är svårt att hitta diesel. Men nu är problemet att ingen vet vad diesel är. Ingen förstår mig. De skakar på huvudet på mackarna när jag frågar efter diesel. Kan se på pumparna att det finns “Regular”, “Kerosene” och “Gas oil”, men ingen “Diesel”. Det visar sig till slut att diesel på lokalspråk heter nafita och att det står Gas Oil på pumparna. Tackar “google translate” för hjälp. Men det var onekligen nervigt att fylla tanken full med “nafita”. Tänk om jag fattat fel.

Mycket, väldigt mycket av de lokala transporterna går med åsna. Här behövs ingen nafita eller diesel.
Åsnorna tycks kunna bära hur mycket som helst

Hamnar på ett litet hotell uppe på en höjd med en fantastisk vy över bergen. Naturen är väldigt karg, som vore det i Arizona. Ser berg, kaktusar och öken. Området är mycket vackert, extremt vackert. Något av det vackraste på hela resan. Här stannar jag flera dagar. Besöker några av kyrkorna som byggts på toppen av berg. Hinner även med lokala marknaden i Hawzien och att besöka en låg- och mellanstadieskola.

Besök i lokala skolan
”Alla” barnen
Kvällsvy från hotellet, vackert
Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas